София приема европейска олимпиада по информатика

Първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI ще се проведе в София от 7 до 13 септември т.г., съобщиха от Мусала Софт, която е сред инициаторите на събитието, наред с ключови фигури в състезателното програмиране и други организации.

Състезанието следва правилата и стандартите на Международната олимпиада по информатика и ще се проведе под патронажа на президента на България – Румен Радев, еврокомисаря по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич и еврокомисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

„Искаме да насърчим най-добрите млади таланти в областта на програмирането от Съвета на Европа и да ентусиазираме повече деца да изберат пътя на науката и в частност компютърните науки”, каза Елена Маринова, председател на Съвета за развитие на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) и президент на Мусала Софт.

По нейните думи, днес науката и технологиите са важни повече от всякога за устойчивото бъдеще на света, а eJOI ще даде възможност за изява на младите таланти, които са двигателят на позитивното бъдеще.

В елитното състезание по програмиране ще вземат участие отбори на ученици на възраст до 15,5 години от 22 страни-членки на Съвета на Европа. България като домакин участва с 2 отбора. Състезателните дни са два, като в програмата на олимпиадата са включени и различни развлечения за отборите и техните ръководители.

Олимпиадата ще бъде открита в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” на 8 септември, петък, а закриването и награждаването са насрочени за 12 септември, вторник на същото място. Състезателните дни ще се проведат във Форум „Джон Атанасов” в София Тех Парк, информира technews.bg.

Страната ни има впечатляваща история, свързана с провеждането на и участието в международни олимпиади и състезания по информатика, заемайки пето място в света по завоювани медали и второ място в индивидуалната ранглиста – към 2017 г. българинът Христо Венев е на второ място в света с 4 златни и 1 сребърен медал от МОИ.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *