Софтуерната компания Acronis купува българската „Т-Софт“

Основаната в Сингапур софтуерна компания Acronis придобива българската фирма „Т-Софт“, която ще смени името си на „Акронис България“, съобщиха от офиса на Acronis.Софтуерната компания Acronis купува българската „Т-Софт“.

Резултат с изображение за "Т-Софт"

Чрез българското дружество новият собственик планира да разшири дейностите си в Европа, като инженерният екип на компанията ще достигне 300 души.

Инвестиции за 50 млн. долара

Acronis планира да инвестира общо 50 млн. долара през следващите три години. Компанията работи основно в областта на киберзащитата и хибридните облачни услуги, докато българската „Т–Софт“ предлага широко портфолио от услуги в сферата на тестване на софтуер.

Двете компании имат общ бизнес заедно от 2012 г., когато „Т-Софт“ започва да разработва софтуер заедно с Acronis. „Гордеем се с това, че се присъединяваме към Acronis и продължаваме да работим като част от една от водещите корпорации за компютърна сигурност“, коментира в официалното изявление Пламен Тошев, управляваш директор и досегашен едноличен собственик на капитала на „Т-Софт“.

Сделката вече е вписана и в Търговския регистър, като купувач е регистрираното в Швейцария дружество Acronis AG. Приходите на „Т-Софт“ за 2017 г. достигнаха 1.74 млн. лв. при печалба от 338 хил. лв., а служителите й са около 20.

Ключов център

Acronis вижда придобиването на „Т-Софт“ като възможност за изграждане на ключов европейски развоен център, който ще се фокусира изцяло върху компютърна сигурност. Продуктите, които ще се разработват в София, ще бъдат насочени към защита на данни. Според прессъобщението от компанията има планове и за създаване на екипи в България, които да се занимават с уеб технологии. Компанията вече нае нов офис в София в „Сан Стефано плаза“ срещу БНТ и започна търсенето на IT специалисти – в момента има шест отворени позиции в един от порталите за търсене на работа. Пред „Капитал“ основателят на Acronis Сергей Белоусов не криеше амбициите си компанията му да има един от най-големите екипи от разработчици в България. За целта Acronis планира да партнира с местни университети и да предлага собствени обучения, информира capital.bg.

Acronis е основана от Белоусов в Сингапур през 2003 г., а през 2008 г. е регистрирана в Швейцария. Продуктите й се продават в над 150 страни, а решенията й за киберсигурност се ползват от около 5 млн. души и 500 хил. фирми по света. Самият Белоусов е гражданин на Сингапур, но е роден в Ленинград и завършва „Информатика“ в Московския физико-технически институт. Той е и рисков инвеститор в стартиращи компании.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *