Социалната пенсия за старост ще се увеличи с 3,8 %

Социалната пенсия за старост ще се увеличи с 3,8 % и от 120, 98 лв. ще стане 125, 58 лева месечно, считано от 1 юли 2018 г. Промяната е заложена в проект на Постановление на Министерския съвет за определяне на нов размер на пенсиите от нетрудова дейност.

Резултат с изображение за пенсии

Увеличението касае и пенсията за военна инвалидност, за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост: добавката за чужда помощ по чл. 103 КСО, добавката по Указ № 1611/85 г. от 20.05.1985 г. за увеличаване пенсиите на инвалидите от Отечествената война 1944 – 1945 г. и добавката по чл. 5 от Закона за ветераните от войните.
Проектът на постановление, както и докладът към него, са публикувани за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на труда и социалната политика и на

Портала за обществени консултации със срок за представяне на становища и предложения до 7 юни 2018 г. Срокът за обществено обсъждане е по-малък от 30 дни, тъй като постановлението трябва да бъде прието от Министерския съвет в най-кратки сроокве, за да има технологично време за оформяне на документите за изплащане на пенсиите в новите, по-високи размери, които да бъдат изплатени още през м. юли 2018 г.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *