Социалните медии вирусно разпространяват настроения

Калфирнийският и Йейлският университет установиха,че настроенията могат вирусно да се предават през социални медии като Facebook.За да стигнат до тези резултати, е било изследвано влиянието на лошото време върху онлайн статусите. Те са били проучени в периода между януари 2009 и март 2012. Изводът, до който учените достигнали бил, че ако някой е повлиян от дъждовния ден навън и сподели това въвFacebook, между един и двама други ще проявятемпатияи ще му съчувстват.

Откритията са публикувани в научното списание Plos One. Става ясно, че при облачно време негативните Facebook статуси се увеличават с 1,16%, а позитивните намаляват с 1,19%. Всеки отрицателен пост поражда допълнително 1,29 повече песимистични постове. Добрата новина е, чеоптимистичните споделяния имат по-силно влияние. Един положителен пост ражда още 1,75 подобни на себе си.

Изследователите са удивени пред възможността това, което един индивид чувства и казва на дадено място, да повлияе на възприятията на толкова много хора по целия свят. Според учените социалните медии спомагат да се увеличи интензивността, с коятоглобалните настроения се синхронизират, допълва „Би Би Си“. От дълго време е известно, че при комуникация очи в очи се извършва обмен на емоции, но все още ненапълно изследван остава капацитетът на социалните медии да предизвикват същия ефект.

Учените коментират, че новите технологии предлагат начини за по-бързото разпространение на впечатленията, защото създават повече място за самоизразяване и достъп до по-голям брои хора. В резултат на това могат да настъпят по-динамичниизменения във възприятията на света. Те ще се проявят във всяко едно отношение от настроенията спрямо политическата система до очакванията на финансовите пазари, добавиха още изследователите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *