Социалните партньори обсъждат проектобюджета за 2012 г.

Приходи от малко над 28 млрд. лв. и разходи от около 30 млрд. лв. формират бюджетния дефицит от 1.3%. Една трета или 10 млрд. лв. от всички разходи ще са отново за пенсии и социални плащания. За здравеопазване се заделят 3,2 млрд. лв., а за образование 3 млрд. лв. За сметка на това се планира да се намали от сегашните 4,5 на 3 млрд. лв. размерът на фискалния резерв, под който държавата не трябва да харчи.
Като оптимизъм се планира сериозно завишаване на преките чужди инвестиции 2,2 млрд. лв. при 1,6 млрд. лв. за тази година.
Пенсиите няма да се увеличават официално, въпреки предвижданията на финансовия министър Симеон Дянков, че ниските пенсии с размер до 200 лв. могат да се вдигнат след средата на годината, ако има добри приходи.
Обезщетението за гледане на дете до 2-годишна възраст ще стане 270 лв. при 240 лв. през тази година.
Под въпрос засега е идеята за увеличаването на минималната заплата с още 20 лв. от април догодина.
В аванс бизнес и синдикати коментираха, че приходната частна бюджета е трудно изпълнима, а планираният икономически ръст – твърде оптимистичен.
Преди това КТ „Подкрепа“ и КНСБ ще обсъдят проектобюджета и предложенията на социалното министерството за промени в Кодекса на труда и в Закона за насърчаване на заетостта.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *