Спад в продажбите на цигари

Легалните продажби на цигари от началото на годината до края на юни не могат да достигнат нивата от същия период на миналата, става ясно от статистиката за продажбите на цигарените компании.

Единственият месец, в който е имало ръст в сравнение с миналата година, е март, и то само с един процент. През другите месеци продажбите на цигари с бандерол са на нивата от миналата година – средно по около 850 и 950 млн. къса месечно, или бележат спад, който е между 2 и 4% месечно в сравнение със същия период на 2016 г.

Сивият пазар се увеличава

Според източници от пазара очевидно е, че от края на миналата година през първите месеци на тази по времето на служебното правителство нелегалният пазар се е увеличил. Това е традиция в периоди между избори, защото има пряка връзка с това дали контролните органи работят усилено или не. Най-новото проучване на празни цигарени опаковки, което поръчват компаниите, е от края на миналата година и то сочи нелегален пазар от около 8%, което е едно от най-ниските нива през последните години.

Последните данни от проучванията на сивия пазар за миналата година на KPMG сочат, че контрабандният пазар на цигари през 2016 г. и продажбите на продукти без бандерол, с неясен произход или непредназначени за българския пазар е намалял с 0.7 млрд. къса, което е спад с 41% в сравнение с предишната година и е било компенсирано с ръст на законното потребление. Най-големият поток от контрабандиран бранд, Karelia, е намалял с почти 50%.

Вероятно сивият пазар е отбелязал ръст, за което може да се съди от приходите от акцизи от цигари и тютюн в бюджета. Докато от началото на януари до май те са били 874.3 млн. лв. през миналата година, през 2017 г. бележат спад с 26 млн. лв. до 848.4 млн., и то при положение че има увеличение на акцизите, което кумулативно се изчислява на поне 200 млн. лв. годишно допълнителни приходи от увеличението. В бранша не си обясняват спада в приходите от акцизи с внезапно отказали се множество пушачи, а само с изместване на потреблението към сивата зона. Въпреки това обаче в сектора смятат, че правителството има воля да продължи да се бори с контрабандата в сектора.

„Булгартабак“ – отново пазарен лидер

Според данните за пазарните дялове на продадените цигари „Булгартабак“ запазва лидерската си позиция – с над 28% пазарен дял. Пазарните дялове все още не отразяват синергията от това, че брандовете на цигарения холдинг за продажба в България бяха придобити от British American Tobacco, но вероятно в следващите месеци стратегията на международния концерн за тях ще бъде по-видима. Самата British American Tobacco е най-бързо растящата цигарена компания на пазара от миналата година досега, информира в.Капитал. На второ място продължава да е гръцката Karelia, чийто бранд е най-продаваният в България, но без забележимо увеличаване на пазарното присъствие. Philip Morris продължава да бележи ръст и е на трета позиция по пазарен дял. Забележим спад в продажбите продължава да бележи българският производител „КТ интернешънъл“.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *