Спад на акциите на HSBC до най-ниски нива от 1995 година

Акциите на най-голямата британска банка HSBC спаднаха до най-ниски нива от 1995 година насам след международния скандал за пране на пари. Същата участ сполетя и други големи имена в британския банков сектор като Barclays, уличени в изтеклата информация от американското финансово разузнаване, че не са реагирали при прехвърлянето на големи суми на спонсори на Консервативната партия от руски олигарси.

Акциите на HSBC поевтиняват с над 4% към 290 пенса за една акция, като по-рано през днешната търговия достигнаха дори цена от 284,55 пенса – най-ниското ниво от 1995 година.

Любов Чернухина, която е един от най-големите спонсори на торите, е дарила 1,7 милиона паунда на Консервативната партия. Тя е съпруга на Владимир Чернухин, който през 2016 година е получил 8 милиона долара от Сулейман Керимов, близък с руския президент Владимир Путин, чрез офшорна компания на Британските Вирджински острови.

BoE dividend pressure reignites HSBC domicile debate | Financial Times

Тези данни бяха изнесени в предаването „Панорама“ на Би Би Си след изтеклата информация от секретни документи на американското финансово разузнаване. Милиардерът Керимов пък е депутат в руския парламент и собственик на най-голямата златодобивна компания в Русия. Той е заплашен със санкции в Америка и е разследван във Франция за данъчни измами, информира bnr.bg.

Любов Чернухина е платила през 2014 година 160 000 паунда, за да играе тенис с Дейвид Камерън и Борис Джонсън, които по това време са съответно премиер и кмет на Лондон.

BoE dividend pressure reignites HSBC domicile debate | Financial Times
 През у същата година тя успешно е участвала в благотворително наддаване за тенис мач с Борис Джонсън, за който е платила 46 000 паунда.

През 2019 година Любов е била поканена на „женска вечер“ в луксозен хотел с членове от кабинета на Тереза Мей срещу направен от Чернухина подарък за 135 00 паунда.

Любов и Владимир Чернухини живеят в Лондон и са британски граждани. Депутатът от Лейбъристката партия Крис Брайън призова консерваторите да върнат дарените им пари от Чернухини.

HSBC first-half profit plunges 65% as loan provisions rise - The Economic Times

Това далеч не е единственият подобен случай. Приятелят от детство на Владимир Путин, милиардерът Аркадий Ротенберг, пък е използвал банката  Barclays за да пере пари, става ясно от същите тези секретни документи. Много от трансакциите са направени  след като Съединените щати и ЕС санкционират Ротенберг през 2014 година след анексирането на Крим от Русия.

В черния списък на американското министерство на финансите попадат още братът на Аркадий – Борис, и синът му – Игор. Това обаче не е попречило те да осъществят плащания чрез американски и британски банки, се посочва днес в британските публикации по темата.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *