Спад на британската икономика

 

Възстановяването на британската икономика се е забавило през септември за четвърти пореден месец, показва ключово проучване, цитирано от Франс прес.

Британската икономика с най-бързо възстановяване в Европа

Индексът на мениджърите по доставките, изготвян от IHS Markit, отчита сериозни нарушения на веригите за доставки и безпокойство от високата инфлация, предаде БТА.

Показателят, смятан за барометър на растежа, е спаднал през септември до седеммесечен минимум от 54,1 пункта след равнище от 54,8 през август. Британската икономика е понесла нов спад на динамиката на растежа в частния сектор, особено отчетлив в производствената дейност, засегната от големи нарушения на веригите за доставки и забавящо темп търсене, обяснява институтът, информира economynews.bg.

Темпът на създаване на работни места обаче е останал стабилен, подкрепен от множеството назначения в сектора на услугите, въпреки че има забавяне на наемането на служители в производствения сектор, където има и недостиг на персонал.

Подемът, започнал след отмяната на санитарните ограничения, вече бързо отслабва, а недостигът на персонал и на доставки продължават да затрудняват активността, изтъкна Бетани Бекет, анализатор в Кепитъл икономикс (Capital Economics).

Британската икономика изпрати най-лошата си година от 1709 г.:: Investor.bg

Според нея забавянето на подема поставя под съмнение шансовете на британската икономическа активност да се върне на предпандемичното равнище още през октомври. Недостигът на работна ръка засяга много страни от началото на пандемията, но във Великобритания проблемът е подсилен от Брекзит, който затруднява влизането на европейски работници в страната.

Недостигът и в двата случая се отразява на цените, които скачат с безпрецедентен темп, тъй като компаниите са изправени пред по-високи разходи и увеличение на заплатите на персонала, посочва Крис Уилямсън, икономист в Ай Ейч Ес Маркит.

Инфлацията във Великобритания е достигнала равнища, каквито не е имало от десетина години. През август показателят е нараснал до 3,2 на сто, което е доста над целевите 2 процента на Британската централна банка (Bank of England) и се очаква да нарасне още през следващите месеци след поскъпването на енергията и засиленото търсене с премахването на антиковид ограниченията.

Централната банка засега не променя стратегията

Междувременно централната банка остави без промяна основната си лихва на рекордно ниското равнище от 0,1 на сто и предупреди за очаквано покачване на инфлацията през следващите месеци до голяма степен в резултат на рязкото покачване на цените на енергията, предаде Асошиейтед прес.

Решението на 9-членния комитет по паричната политика беше единодушно, но двама от членовете гласуваха да се започне свиване на стимулиращата програма на банката.

Мнозина икономисти очакват Британската централна банка да започне да повишава лихвите, за да се бори с инфлацията.

Банката, цитирана от Ройтерс, обяви, че е преразгледала към понижение очакванията си за нарастването на БВП през третото тримесечие до около 1 процентен пункт спрямо прогнозата й през август поради ограничените доставки.

Енергийната криза

На фона на предупреждения и прогнози за влошаване на положението около 1,5 милиона потребители бяха засегнати от фалита на енергийни компании заради увеличаващите се цени на газа. След вчерашния фалит на Авро Енерги (Avro Energy) и „Гриин“ (Green) техните около 850 000 клиенти ще бъдат прехвърлени към други доставчици, повечето от които са с по-високи тарифи.

Правителството се опита да успокои всички засегнати потребители, че ще продължават да бъдат снабдявани с електричество и газ след като енергийния регулатор Ofgem им назначи нов доставчик.

Постпандемичното възстановяване на британската икономика почти спира през юли - Zonanews.bg

Наложеният таван на цените от регулатора ограничава тарифите на компаниите за гражданите.

Енергийните доставчици се оплакват, че при това положение изнемогват и понасят тежки загуби. Доста от по-малките фирми вече фалираха. Изчислява се, че около 1,5 милиона потребители вече са потърпевши от тези фалити, съобщи БНР.

Задава ли се предколеден хаос

Най-голямата верига супермаркети във Великобритания „Теско“ (Tesco) предупреди правителството, че се опасява от паническо пазаруване преди Коледа, тъй като недостигът на шофьори на камиони води до празни рафтове по магазините.

Търговското списание „The Grocer“ цитира представители на „Теско“, които са заявили по време на среща с новия специален правителствен отдел за храни и напитки, че положението може да бъде далеч по-лошо, отколкото презапасяването в началото на пандемията от коронавируса миналата година.

От веригата магазини предлагат бонуси от 1000 паунда за новопостъпили шофьори от лятото, но все още имат около 800 вакантни места. И предупреждават, че проблемът засяга цялата индустрия.

От „Теско“ призоваха за временно облекчаване на миграционните правила, така че работници от чужбина да могат да идват по-лесно, за да се реши проблемът, съобщи БНР. Асоциацията на тежкотоварните превозвачи твърди, че има недостиг от около 100 00 шофьори.

Националният съюз на фермерите изпрати съвместно писмо от различни браншове в хранително-вкусовата промишленост до премиера, в което го призовават за издаване на така наречената „12-месечна възстановителна Covid виза“, което ще позволи на компаниите в снабдителната верига да запълнят ключови позиции като краткосрочен отговор на недостига на работна ръка.

От съюза заявиха, че в хранително-вкусовата промишленост има около 500 000 вакантни места.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *