Спад на контрабандата на цигари

Само 7%, или исторически най-ниското ниво от 2007 година досега, е достигнал делът на контрабандните цигари през второто тримесечие на тази година. Това сочи традиционното изследване на празни опаковки от цигари в 20 големи града в България, което се извършва два пъти годишно по поръчка на пет цигарени компании (четирите чуждестранни концерна – Philip Morris, Japan Tobacco International, Imperiаl Tobacco, British Аmerican Tobacco и „Булгартабак“) в рамките на „Инициатива срещу незаконната търговия“.

През последното тримесечие на 2016 г. делът на фалшивите, с неясен произход или с бандероли за други пазари цигари бяха с дял 7.8%.

Проучването беше представено пред премиера, финансовия и вътрешния министър. Проблемът е, че последните проучвания не отразяват напълно реалностите на пазара. Ако делът на контрабандата е толкова нисък, това би трябвало да означава, че легалният пазар и съответно приходите от акцизи растат. Още повече че през тази година акцизите на цигарите са увеличени. Според цигарените компании,обаче, а и видно от статистиката, това не е така. Акцизите от тютюневи изделия са нараснали слабо през първите няколко месеца на тази година, а след това не само че не се увеличават, но и намаляват в сравнение с миналата година. В същото време продажбите на легални цигари също не нарастват и дори са с около 1% по-ниски от миналата година. Това би трябвало да означава, че или множество пушачи са се отказали от навика, или че делът на незаконните продажби се е увеличил в места, които не са обхванати от проучването, или че то не е съвсем точно, коментира източник на „Капитал“ от бизнеса.

Кой контрабандира

Според проучването най-голям дял в незаконните продажби имат два нови бранда с неясен производител – Premium и Business Royals. На трето място сред най-продаваните незаконни цигари са Merilyn на пловдивската „КТ интернешънъл“ (преди „Кингс табако“), следвани от брандовете на гръцката Karelia, които също традиционно са силни на сивия пазар, и ММ – бранд на „Булгартабак“.

Проучването сочи, че повече от 1/3 от цигарите, непредназначени за местния пазар, са illicit whites – марки, които са създадени с цел единствено да се продават незаконно и нямат аналог на легалния пазар, както и ясен производител. Проблемът с продажбата на тези брандове продължава да бъде сериозен.

Половината цигари в Свиленград пак са незаконни

Според новото проучване България е с едно от най-ниските нива на контрабанда в ЕС, като преди нея са само осем държави – Италия, Унгария, Белгия, Люксембург, Дания, Словакия, Чехия и Португалия.

В същото време в множество градове в България незаконното потребление е много по-високо от средното за страната и се е увеличило в сравнение с предишната година. В Свиленград например делът на контрабандните цигари през второто тримесечие на 2016 г. е бил 30.2%, а сега е 44%. В Благоевград увеличението е четири процентни пункта до 20%, а в Пазарджик и Враца само от края на миналата година до април делът на контрабандните цигари се е увеличил двойно. Подобно е състоянието в общо 11 от 20 изследвани града.

За първи път са представени данни и за потреблението на нелегален нарязан тютюн. Според проучването, извършено в 15 държави, 74.6% от тютюна за ръчно свиване на цигари в България не е обложен с данъци, а загубите за бюджета от това са около 124 млн. лв.

По време на срещата премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА, е заявил, че тенденцията за намаляване на контрабандата на цигари, горива и алкохол ще продължи, защото е изгодна за държавата, и призова вътрешния министър да потърсят обяснение защо в 11 града контрабандата е над 7% и да решат проблема в едномесечен срок, информира в.Капитал.

Вътрешният министър Валентин Радев е съобщил, че от януари до август са иззети над 21 млн. къса цигари, което е спад с 56% в сравнение със същия период на миналата година. Най-голямо е количеството, иззето от района на Пловдив. Предотвратените щети са за над 3 млн. лв., а от нарязан тютюн – над 5 млн. лв.

Всичко това обаче е нищожна сума на фона на легалния цигарен пазар, който се оценява на около 2.7 млрд. лв.

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *