Спад на криптовалутите

Теодор Минчев

Изключително силен спад отбелязаха цените на криптовалутите в сряда. Етериумът например, проби психологическото ниво от 400 долара и продължи силно надолу, достигайки нива на търговия от 365 долара за монета.Спад на криптовалутите.

Резултат с изображение за криптовалута

Рипълът, се понижи под психологическата граница от 40 цента и достигна нива на търговия от 0.34 цента за монета.

По-слабо бе понижението при биткойна, който се търгува в ранния следобед при нива от 6 450 долара за монета.

Поевтиняването на криптовалутите стартира след отказа на регулаторите в САЩ, да издадат разрешение за индексен фонд, базиран на биткойна на братята Уинклевос.

Спадът на дигиталната монета, се засили след коментарите на щатската инвестиционна банка Goldman Sachs, че можем да станем свидетели на по-нататъшен спад на биткойна.

В последствие поевтиняването на криптовалутата се ускори, след масивен погрешен залог във фючърси на биткойна, в размер на 416 милиона долара от трейдър, който остават непокрит, след поевтиняването на криптовалутата.

Това се случва на хонконгската борса ОКЕх. В изявление на ОКЕх в петък, стана ясно, че въпросния залог на трейдър е на стойност 416 милиона долара. Борсата е ликвидирала позицията във вторник, но не е успяла да събере дължимите от трейдъра суми при спада в цената. Заради случая и социалните правила, борсата ще принуди трейдърите с нереализирани печалби, да се разделят с 18% от тях.

Спадът на биткойна и останалите криптовалути е добра новина за криптоманиаците?

Всъщност, поевтиняването на биткойна и останалите криптовалути, може и да е добра новина за криптоманиаците. Например рипълът се търгува при нива, невиждани от есента на миналата година, точно преди да изригне и да увеличи 10 пъти стойността си. Сега въпросът е дали нива от 0.34 цента, предоставят добри възможности за инвеститорите.

Същото важи и за етериума. Криптовалутата е при най-ниските си нива от април, след срива от върховите нива при 1 400 долара. От техническа гледна точка, етериумът е в стесняващ се триъгълник и в момента е при долната граница на този триъгълник.

Ако нивото от 350 долара се запази, тогава е вероятно етериумът да се насочи отново за тест на горната граница – при 550-560 долара.

Истинското поскъпване на етеримуа обаче, ще се случи при пробив на посочената граница. Тогава ще може да се говори и за пробив на стесняващия се триъгълник, а целта за поскъпване при един подобен вариант е много сериозна – върхът на криптовалутата при нива от близо 1 400 долара.

Пред инвеститорите са налице две опции. Първата е – да удължават криптовалутата в момента със стоп на 350 долара, на около 5% от текущите нива и първоначална цел горната граница на триъгълника – 568 долара (55%), което прави съотношение доходност риск от 11.

Втората и по-предпочитана от дългосрочни инвеститори стратегия, би била търпеливо изчакване, за да се види пробив на горната линия на вече посочения триъгълник и покупки с цел поне удвояване на цената на етериума – до над 1 140 долара. При втория случай обаче, инвеститорите ще трябва да сложат своите стопове доста далеч – при вече формираното дъно на криптовалутата (което в момента е 360 долара). Или стоп на повече от 200 долара.

Всъщност, може да има и среден вариант… Инвеститорите да купят половината от обема, който възнамеряват да инвестират сега – със стоп на 350 долара, и да допълнят останалата половина само и единствено при пробив на 568 долара (50 дневната проста пълзяща средна величина).

Както и да решите да търгувате етериума, не забравяйте, че той е изключително волатилен и може да ви донесе сериозни загуби – включително и пълна загуба на инвестирания капитал. Ето защо, препоръчително е да насочвате към подобен род инвестиции не повече от 10-15% от капитала, с който търгувате. В такъв случай дори и да го загубите, загубата няма да е съществена!

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *