Спад на цените на дълговите облигации в Европа

Холандските правителствени облигации поевтиняват за пети ден, след като президентът на Европейската централна банка Марио Драги посочи нуждата от структурна промяна в еврозоната, пише Bloomberg.

Германските, австрийските и белгийските облигации също поевтиняха, на фона на спекулации, че подобряващите се икономически показатели на САЩ ще дадат на Федералния резерв основание да повиши лихвените проценти по-скоро.

Коментарите на Марио Драги дойдоха в четвъртък, след като вицепрезидентът на ЕЦБ Витор Констансио коментира в интервю, че не е имало предложения за въвеждане на количествени улеснения на срещата на управителния съвет на банката този месец.

Доходността по 10-годишните холандски облигации се повиши с 2 базисни пункта до 1.22% в 11:46ч. лондонско време. Книжата с купон 2% и падеж през юли 2024 година поевтиняха с 2 евро за 1 000 евро номинал до 107.18. Доходността по холандския бенчмарк дълг се покачи с 15 базисни пункта тази седмица, което е най-голямото повишение от средата на август 2013 година.

Германския бенчмарк дълг също добави 3 базисни пункта към доходността си до 1.07%. Еквивалентните австрийски облигации отчетоха повишение до 1.27%, а белгийските – до 1.36% (+1 базисен пункт).

Инвестициите в икономиката на еврозоната ще се върнат до равнищата от преди кризата, ако правителствата работят с централната банка за осъществяване на реформи и стимулиране на растежа, коментира Драги.

Волатилността на финландските облигации е най-висока в сравнение с тази на другите държавни книжа в еврозоната. 10-годишният дълг на страната добави 2 базисни пункта към доходността си до 1.19%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *