Спад на чуждестранни инвестиции в България

Преките чуждестранни инвестиции в България през първото тримесечие излизат на плюс 180 млн. евро, което е с 34.4% под нивото от година по-рано. Това показват предварителните оценки на Българската народна банка (БНБ). Спад на чуждестранни инвестиции в България.Вложенията намаляват и спрямо отчетената сума към февруари в резултат на отлив на капитали под формата на дългови инструменти през март, както и ревизия на месечните данни, която отписва 140 млн. евро дялов капитал от сметките.

Резултат с изображение за инвестиции

Този вид инвестиция се асоциира с дългосрочни планове, а числата показват, че инвеститорите, които изтеглят най-големи суми от българския пазар през първото тримесечие, са от Унгария и Италия – съответно 103.8 млн. евро и 43 млн. евро.

Секторът, който е привлякъл най-много чужди инвестиции, е преработващата промишленост – близо 250 млн. евро през първите три месеца на 2018 г. За сравнение, година по-рано сумата беше 100 млн. евро.

Русия излиза начело

Основен източник на чужди капитали за българската икономика през първото тримесечие е Русия с нетни вложения от 117 млн. евро, като така измества досегашния лидер Великобритания (37.3 млн. евро). Вложенията са под формата на дългови инструменти. На второ място се позиционира Холандия с нетна сума от 64.7 млн. евро, като зад парите вероятно стоят български капитали или средства от други държави предвид либералния данъчен режим на държавата. На трето място е Германия с 57.9 млн. евро инвестиции в страната.

Плюс от дълг

Приливът на капитали в страната от началото на годината се дължи основно на вложения под формата на дългови инструменти. Стойността им надхвърля 320 млн. евро, което е два пъти над нивото от година по-рано. Малък принос има и реинвестираната печалба, която се равнява на 19 млн. евро към март и показва каква част от нетния финансов резултат на българските подразделения оставят в страната външните вложители, вместо да изтеглят дивидент. На годишна база остава значително под нивото от 2017 г. (87 млн. евро), но сумата вероятно ще се повиши с постъпването на отчетите на предприятията, информира capital.bg.

Отливът на дялов капитал обаче се равнява на общо 160 млн. евро през първото тримесечие, което показва, че дългосрочният интерес на инвеститорите значително отслабва спрямо миналата година.

Къде отиват парите

Най-голяма част от чуждите инвестиции се насочват към преработващата промишленост – цели 248 млн. евро от началото на годината според данните на БНБ. За сравнение, през периода януари – март на 2017 г. сумата възлизаше на 100 млн. евро. Така секторът измества миналогодишния фаворит – търговията, която сега отчита прилив на капитали от 114 млн. евро, информира capital.bg.

От друга страна, инвеститорският интерес към финанси и имоти значително отслабва тази година. Според данните сектор финанси и застраховане е претърпял отлив на инвестиции в размер на близо 226 млн. евро при 25 млн. през 2017 г. В имотния сектор сметката излиза на плюс с едва 5.6 млн. евро през първите два месеца, което е спад с 82% на годишна база.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *