Спад с 8% на капиталовия пазар в Катар

Основният фондов индекс на Катар спадна с 8 процента още в началото на днешната търговия, след като вчера 4 арабски държави – Саудитска Арабия , Египет, Обединените арабски емирства и Бахрейн скъсаха дипломатическите си отношения и затвориха границите си с Катар (сухопътни и морски), обвинявайки държавата, че подкрепя тероризма в региона.

С най-големи загуби сред компаниите, включени в индекса на „сините чипове“, са акциите на Vodafone Qatar – една от най-търгуваните eмисии на борсата, които спаднаха с 10 процента, което представлява търговският лимит на емисията за деня.

Книжата на Qatar National Bank, най-голямата банка в страната, се обезцениха с 6,4 процента. Много може да пострада и авиокомпанията Qatar Airways, тъй като заради затваряне на въздушно пространство около Катар, не можа да осъществи полети до най-скъпата страна в света.

Според агенция „Ройтерс“, Катар може да преживее тази политическа криза, тъй като страната притежава фонд за подпомагане на националното благосъстояние, който има капитал от 335 млрд. долара, а търговското салдо на страната е положително и е достигнало 2,7 млрд. долара. Освен това Катар притежава едни от най-големите пристанища в региона, които ще помогнат на страната да продължи износа си с втечнен природен газ, след като Саудитска Арабия затвори сухопътната граница с Катар.

Днес дипломатическите си отношения с Катар прекъснаха едностранно още три страни в региона – Либия, Йемен и Малдивската република.

Страните от Персийския залив нямат активна търговия, а участието на техни компании на фондовия пазар в Катар съставлява само 5-10 процента от общия дневен оборот на катарския капиталод пазар.

Пазарите в съседните страни също усещат геополотическото напрежение в региона, но доста по-слабо в сравнение с Катар. Борсата в Дубай губи 0,8 процента, а на Саудитска Арабия спадът е само 0,2 процента.

Четирите страни, които скъсаха дипломатически отношения, обвиняват Катар, че помага на терористичните организации „Мюсюлмански братя“, „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“, „действащи с активната подкрепа на Иран“ на територията на Саудитска Арабия и Бахрейн. На катарските дипломати бяха дадени 48 часа, за да напуснат четирите страни.

Геополитическото земетресение започна само няколко дни, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп посети региона. Разривът между Катар и другите страни-членки на Съвета за сътрудничество в Персийския залив най-вероятно означава смъртта на организацията, информира infostock.bg. Конфликтът обаче се ускори, след като Иран официално заяви, че Западът не се интересува от реалните спонсори на тероризма по целия свят, а лидерът на Лейбъристката партия във Великобритания почти открито обвини Саудитска Арабия, че финансира тероризма в региона.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *