Спазвайте правилото 30/30/3 при покупка на имот

Лихвите по ипотечните кредити достигат най-ниските нива поради пандемията и това съдейства за повишаване на търсенето на недвижими имоти. Но това не означава непременно, че трябва да си купите дом точно сега.

Заразява ли коронавирусът пазара на имоти | Вестник "ДУМА"

Твърде много купувачи на жилища се насочиха към покупка на имот по време на финансовата криза през 2008 г. В резултат на това повечето от американците пратиха цената след това, в разразилата се рецесия, информира infostock.bg.

За да предпази купувачите от стреса да притежават къща, която не могат да си позволят, експертът Сам Доуджън е измислил правилото за покупка на жилище „30/30/3“. Правилото има три части; в идеалния случай искате да следвате и трите, но ако не, то поне едно от тях.

Заразява ли коронавирусът пазара на имоти | Вестник "ДУМА"
 Правило № 1: Харчете не повече от 30% от брутния си доход за месечна вноска по ипотека

Традиционно браншът препоръчва месечната ви ипотека да не надвишава 30% от брутния ви доход. Но тъй като лихвените проценти продължават да намаляват, много хора може да се изкушат да надхвърлят 30%.

ИМОТИ ИНН ЕООД - проектиране, интериорен дизайн, строителство на сгради, продажба на недвижими имоти.
 Когато ставките са по-ниски, вече можете да похарчите повече за дома, ако поддържате разходите си като процент от брутния доход фиксиран. Истинската опасност възниква, когато нарушите това правило, за да купите още по-скъп дом.

Например, ако харчите 40% от месечния си брутен доход от 50 000 долара за ипотека, все още имате 30 000 долара брутен доход. Изразходването на 40% от месечните ви приходи от 5000 долара обаче ви оставя с много по-малък буфер, за да се погрижите за основните си нужди.

Колкото повече предизвикателства имате, толкова по-безопасно е да харчите по-малко.

Правило № 2: Трябва да имате поне 30% от стойността на дома спестени пари в брой

Преди да купите жилище, убедете се, че притежавате поне 30% от стойността на дома, спестено в брой или активи с нисък риск – 20% за първоначалната вноска (за да получите най-ниската ипотечна ставка и избягване на частната ипотечна застраховка) и 10% като здравословен паричен буфер.

КВАРТИРИ | Недвижими имоти - "АМЕСОС"

Това може да звучи много, особено след като има програми, които ви позволяват да направите по-малка първоначална вноска. Но по време на висока несигурност е по-добре да имате по-голям финансов буфер.

Собствениците на къщи, които бяха „измити от пазара“ най-бързо по време на предишната рецесия, имаха минимални първоначални вноски.

Ако планирате да купувате през следващите шест месеца, спестете поне 20% първоначална вноска в брой. Неразумно е да инвестирате първоначалната си вноска в акции и други рискови активи, ако хоризонтът за закупуване на жилище е толкова кратък.

Правило № 3: Цената на дома ви трябва да бъде не повече от 3 пъти годишния ви брутен доход
Това е бърз начин за скрининг на домове в достъпен ценови диапазон. Той също така взема предвид процентите на първоначалните вноски и ви предпазва от прекалено голямо разтягане, дори при висока вноска.

Lite :: Компания търси служител, който да отсяда в луксозни имоти по света :: Economic.bg – Икономическият портал – Новини, икономика, бизнес, компании, финанси, пазари, работа, интервю, анализ

Ако печелите 100 000 долара годишно, тогава можете спокойно да си позволите до 300 000 долара дом. Или ако имате най-високия 1% доход на домакинствата от 500 000 долара, можете да си позволите до 1 500 000 долара.

Отново, с падащите лихвени проценти, достъпността на жилищата се повиши. Следователно можете да разтегнете това последно правило и да удължите стойността на дома с до пет пъти вашия годишен доход на домакинството.

Само имайте предвид, че пет пъти по-голяма заплата означава не само по-абсолютен дълг, но и по-високи данъци върху имуществото и разходи за поддръжка.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *