„Спасителят на света“ на Леонардо бе продадена за рекордните $450,3 млн.

„Спасителят на света“ – известната картина на ренесансовия гений Леонардо да Винчи, бе продадена за 450,3 милиона долара, съобщи аукционна къща „Кристис“, цитирана от Франс прес. Това поставя нов рекорд за най-скъпа картина, надминавайки значително предишната най-скъпа творба – „Les Femmes d’Alger (version 0)“ на Пабло Пикасо, която достигна 179,4 милиона долара през 2015 година.
Платното на Да Винчи с размери 64,5 см на 44,7 см дълго време бе считано за загубено. На него е изобразен Христос, облечен в ренесансова одежда, с дясната си ръка той благославя, а в лявата държи кристална сфера. Преди търга, продължил 19 минути, произведението бе оценено на 100 млн. долара.
Възможно е картината да е била нарисувана за кралското семейство на Франция и да е попаднала в Англия след женитбата на крал Чарлз Първи с френската принцеса Хенриета Мария през 1625 година, посочва експерт по творчеството на Да Винчи.  Според група експерти, картината „Спасителят на света“ се отнася към края на миланския период в творчеството на Леонардо да Винчи през 90-те години на 15 век, когато е сътворил „Тайната вечеря“. Друга група от експерти, смята, че е рисувана малко по-късно, в началото на 16 век, по време на флорентинския му период.
След 1763 г. следите на картината се губят, докато тя не е открита отново през 1900 г., силно увредена, в една почти неизвестна за онова време частна колекция.
Картината била продадена отново през 1958 г. и след това била закупена в съществуващото тогава лошо състояние от консорциум на търговци на произведения на изкуството, които заплатили за нея по-малко от 10 000 щатски долара през 2005 година. Те възстановили творбата и потвърдили автентичността й като произведение на Леонардо да Винчи.
Досегашният собственик на „Спасителят на света“ бе руският милиардер Дмитрий Риболовлев, който я закупи през 2013 г. за 127,5 милиона щатски долара.

Какво знаем или не знаем за  известната аукционна къща „Кристис“?

Аукционнатата къща „Кристис“ е една от емблемите на английската столица. Тя предлага над 450 търга годишно в над 80 категории, включително всички сфери на изящните и декоративни изкуства, бижута, снимки с колекционерска стойност, вино и др. „Кристис“ има 57 офиса в 32 страни и 10 представителства из целия свят, включително в Лондон, Ню Йорк, Париж, Женева, Милано, Дубай, Амстердам и Хонг Конг. През 1995 г. те станаха първата международна аукционна къща, провела търг в Пекин.
На живо онлайн търгове от Live ™ „Кристис“ – дава възможност да проследи търга в реално време с целия процес на наддавания.
Началото на империята поставя Джеймс Кристис през 1766 г. Днес Аукционната къща се управлява от Pedro Girao в Европейския Консултативен Съвет и Lynn Forester de Rothschild в Американския Консултативен Съвет.

„Кристис“ държат и рекорда за най-скъпа скулптура. Те успяват да продадат произведението Oiseau dans l’espace на Константин Бранкуси за зашеметяващите 27 456 000 долара. „Кристис“ е единствената аукционна къща, която има собствена академия за обучение на кадри. Академията на къщата е основана през 1978 г. и има филиали в Лондон, Париж и Ню Йорк.

Щабквартирата на най-влиятелната и известна аукционна къща в света е в английската столица на известната улица „Кинг“, където е било пъвоначалното седалище през далечната 1823 г. Фирмата има и второ представителство в града. То се намира в Южен Кенсингтън, основано е през 1975 г. и се занимава предимно с колекции от плюшени мечета, фотоапарати, научни инструменти, играчки и кукли.

 

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *