Спестяванията на българите се топят

От началото на годината, когато за първи път в страната беше отчетена двуцифрена инфлация, най-ниските спестовни сметки на българите са се „стопили” с 20%, отчитат експертите.

4 eфективни начина да спестите пари - Money.bg

Живот на кредит заради инфлацията. Все повече българи посягат към спестяванията си, за да покриват битовите си сметки, отчитат кредитните консултанти. В същото време Европейската централна банка одобри безпрецедентно вдигане на лихвите и сигнализира за по-нататъшни повишения, информира econ.bg.

От началото на годината, когато за първи път в страната беше отчетена двуцифрена инфлация, най-ниските спестовни сметки на българите са се „стопили” с 20%, отчитат експертите. Очакванията на анализаторите са инфлацията да продължи да „стопява” по-малките спестявания – особено през есенно-зимния период, най-вече при хората с по-ниски доходи.

Междувременно експертите отчитат рекорд при потребителските кредити.

Спрямо миналата година банките са отпуснали с над 1 млрд. лв. повече заеми – средномесечно по 600-700 млн. Основно за ремонти, покупка на уреди или автомобили, но и за покриване на текущите разходи на домакинствата.

Как да спестяваме с малка заплата? - SmartMoney.bg

„В зимния отоплителен сезон – тогава ще се разшири ножицата и може да обхване голяма група от домакинства, на които ще им се наложи, ако са заделили някакви средства – да прибягват до тях, за да покриват месечните си задължения”, уточни кредитният консултант Борис Димитров.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *