Специален софтуер крие обороти в търговски обекти по Черноморието

От два месеца едно от най-известните заведения в Слънчев бряг е било наблюдавано от инспектори на НАП, защото сървърът на използваната в обекта информационна система за управление на продажбите се оказал разположен в САЩ и нямало гаранции, че отчетеният чрез софтуера оборот не е манипулиран.

Последователно във времето инспектори от НАП  и антимафиоти от ДАНС са разкрила пълна схема за манипулация на данни за оборотите от продажби. В хода на операцията са разкрити допълнителни подробности за използване на софтуер за укриване на оборотите в обекти за търговия на едро и дребно – складове, супермаркети, книжарници и други, съобщи в сайта си НАП.
Използваната в обектите система за управление на продажбите позволявала укриване на значителна част от оборота за деня, която не се отразява в базата данни на софтуера и по този начин остава скрита при извършване на проверка от НАП.
По време на проверката в един от търговските обекти е открита значителна сума пари в брой, надвишаваща над 10 пъти оборота, регистриран чрез фискалните устройства. Паричните средства са запорирани от НАП, на собственика на обекта е предписано извършването на ревизия.
При проверките на търговските обекти са иззети всички намиращи се в тях компютри, за да анализират ревизорите наличната в тях информация. След края на проверките данъчните ще уведомят прокуратурата, ако бъдат установени данни за извършено престъпление от разработчиците и разпространители на софтуерния продукт.
Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *