Спецсъдът започна с фалстарт делото КТБ с 18 подсъдими и 400 свидетели

Спецсъдът, селектиран след стриктно проведена процедура по избор на състав, забуксува още при началната стъпка поради редица неизпълнени процедури и така се отчете първи фалстарт по делото КТБ. Основният акционер на банката Цветан Василев се оказа нередовно призован. Той е сред 18-те подсъдими за фалита. Делото е 400 тома, обвинителният акт е 10 000 страници. Повдигнатите обвинения са над 100.
Домоуправител и портиер казали, че четири години не са виждали никого на адреса, където живее Василев. В същото време е в ход процедура по искане за неговата екстрадиция от Сърбия.
На 20 ноември българското Министерство на правосъдието е изпратило съдебна поръчка до съседната страна, за да му бъде връчена призовка по делото. Няма отговор и от нея.
Освен това друг от подсъдимите се оказа без защитник, който пък починал наскоро.
Ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев коментира, че интересът на обвинението е да тръгне делото и всички граждани да видят доказателства, които са събрани. А те щели да дадат отговор на всички въпроси в обществото. Гешев гарантира, че прокуратурата ще спази всички права на подсъдимите.
Колегата му Даниела Начева изрази желание, всички подсъдими да участват лично в процеса. Ако сръбските власти върнат отговор, че са връчили книжата на Василев, то делото тогава може да тръгне в неговото отсъствие и той ще бъде съден задочно.
Гешев припомни и преди излаганата теза, че срещу Делян Пеевски няма намерени доказателства, затова той не е в съдебната зала като обвинен.
Ако Цветан Василев е добросъвестен и иска да се яви пред съда може да даде съгласие да бъде екстрадиран, каза Гешев и обясни, че вече прокуратурата не решава дали Василев да бъде задържан в ареста, а съдът, тъй като делото е там.
По процеса като граждански ищец синдиците на КТБ се очаква да предявят иск за над 4 млрд. лева.
Цветан Гунев, бивш подуправител на БНБ и отговарящ за надзора на банките, сега подсъдим по процеса, заяви, че не разбира какво общо имат обвиненията по делото с фалита на КТБ.
Надзорът е осъществяван така, както е трябвало и не усещам никаква вина, коментира той. А за фалита на КТБ посъветва журналистите да попитат „тези, които извършиха погрома“. Те обаче не били подсъдими. Никога не съм чувал банкери да са престъпна група, посочи още Цветан Гунев.
Има нередовна процедура и проблем със защитници, Цветан Василев не е призован, обобщи фалстартът адвокатът на Цветан Василев Константин Симеонов. Той обясни, че както прокуратурата е успяла да връчи призовка на Василев по време на разследването, сега това трябва да направи и съдът.
Симеонов описа „моделът КТБ“ като „нарисуван от някои хора“.
Има едни хора, които са забогатели последните години много, включително и благодарение на КТБ, но „тях никой не ги проверява, защото държавата е тяхна, визирам Делян Пеевски“, продължи Симеонов и допълни, че е поискал депутатът да бъде призован като свидетел, но е получил отговор, че по делото имало вече 400 свидетели.
Симеонов допълни още, че иницаторът на процеса също не е разпитан. Това е „едно лице с три имена и адрес, което е пуснало сигнал на 27 март 2014 година и тогава, същият ден, е образувано досъдебното производство, което днес гледаме. Този човек нито е потърсен, нито разпитан, допълни защитникът, според когото сигналът съдържа информация, че в банковия надзор на БНБ не си вършат работата. Той бил дълъг страница и половина, без факти, и държавното обвинение е образувало разследване по този сигнал, а два месеца по-късно се е насочило към КТБ.
Колкото до екстрадицията на Василев, Симеонов коментира, че ако меморандумът, подписан миналата седмица между прокуратурите на България и Сърбия, повлияе по някакъв начин на процедурата, значи няма правова държавата нито у нас, нито в съседната ни държава.
Другият адвокат на Василев Христо Ботев прогнозира, че процесът ще протече трудно, поне докато бъде призован банкерът. А дали това ще стане, зависело от сръбските власти.
Ботев обясни, че задочна процедура срещу Василев ще започне, когато се установи, че не може да бъде открит абсолютно никъде, но всъщност се знае къде е той в момента.
Следващото насрочено заседание е на 23 януари догодина.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *