Спиди Груп купи базата на СОМАТ

„Спиди груп“ приключи покупката на логистичната база на СОМАТ в столичния квартал Горубляне. Цената, която мажоритарният собственик на куриерската компания „Спиди“ плаща, е 46 млн. лв. Продавач е дружеството „Виена реал естейт“, което управлява имотите на германската група Willi Betz в България. Освен собственик на бившия държавен автомобилен превозвач СОМАТ, който през последните години разпродава активи заради финансовите си затруднения, Willi Betz е и генерален вносител на Mercedes в страната чрез „Балкан стар аутомотив“, като и там преговаря за партньорство с външен инвеститор.

 

Сделката е една от най-големите в имотния сегмент за годината, тъй като включва сгради с обща площ над 40 хил. кв.м. В баланса на компанията продавач за 2015 г. активът беше оценен на общо 63.5 млн. лв., от които 21.4 млн. лв. беше оценката на земята от 131 хил. кв.м, а 40.2 млн. лв. на сградите в комплекса (шест по-големи и няколко малки) и под 2 млн. лв. на оборудването, пише capital.bg. Другата голяма сделка за офисно-логистичен парк – Sofia Airport Center, стана в началото на годината при пазарна оценка от 50-60 млн. евро.

С продажбата, от една страна, СОМАТ кешира недвижимости, за да се разплати с кредитори, а от друга – собственикът на „Спиди“ разнообразява бизнеса си, като инвестира и в имоти.

Контрол, финансиран от банка

Сделката беше обявена през септември, а Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) я разреши през ноември. Сега за пръв път се обявява цената. От „Спиди груп“ уточняват, че значителна част от нея е финансирана с дългосрочен заем от Уникредит Булбанк.

Купувач на логистичната база формално е новоучреденото след получаването на одобрението на КЗК дружество „София сити лоджистик парк“. То е създадено като 100% собственост на „Виена реал естейт“, а с договор от началото на декември „Спиди груп“ придобива мажоритарен дял от 76% от капитала му. От публикувания в Търговския регистър договор за покупко-продажба на дружествени дялове става ясно, че за участието купувачът ще плати малко над 17 млн. лв. От тях малко под 1.5 млн. лв. са преведени авансово, а останалата част ще бъде платена със заем от Уникредит Булбанк. Предоставеното от банката финансиране за „София сити лоджистик парк“ и „Спиди груп“ е на обща стойност 20.2 млн. евро, разделени в два инвестиционни кредита за съответно до 12.3 млн. евро и до 7.9 млн. евро и обезпечени със залог върху търговското предприятие на „София сити лоджистик парк“. Вероятно сумата над плащането от 17 млн. лв. е за рефинансиране на заеми.

Досегашният собственик на базата – „Виена реал естейт“, който запазва миноритарен дял, ще остане в проекта само с инвестиционен интерес, уточнява Данаил Данаилов, който е член на борда на директорите на публичната „Спиди“. Куриерската компания е българско-френска собственост, като купувачът на базата на СОМАТ „Спиди груп“ притежава над 66% от акциите, а френската Geo Post държи 25% от капитала.

Малки промени

В съобщението си по повод приключването на сделката от „Спиди груп“ отбелязват, че придобиването на логистичния парк, чрез което компанията навлиза в бизнеса с недвижими имоти, е част от стратегията й да диверсифицира инвестиционното си портфолио. Пред „Капитал“ Данаилов коментира, че на този етап не са предвидени конкретни други начинания в сегмента.

„Това е доста голям и мащабен проект за нас. За момента нямаме конкретни планове за други проекти в областта на недвижимите имоти, ще се фокусираме върху това да оптимизираме дейността на този логистичен парк“, обяснява той. Дейностите в това отношение ще са насочени към подобряване на качеството на предоставяната услуга, включително чрез модернизация на базата, подобряване на контрола на достъп, подмяна на осветление и т.н.

Миксът от наематели в базата като цяло ще бъде запазен, обяснява още Данаилов. В момента центърът, който вече ще оперира под наименованието „София сити лоджистик парк“, е запълнен над 95%, като наемателите са основно дружества с дейност в областта на логистиката, спедицията, търговската и сервизна дейност. Повечето от тях са с дългосрочни договори. Сред наемателите в базата от 2012 г. е и куриерската „Спиди“, чийто договор е до 2028 г. Площи в логистичния парк са наели и компании като „Мувио лоджистикс“, „Балкан лоджистик сървисиз“, „Девин“, „Балкан стар ритейл“, „Ауто Франс“, „Европарт“, „Глобал рент“ и др.

„Положителното е, че се оформя една много добра екосистема от компании с дейност в допълващи се сектори в близост до центъра“, посочва Данаилов.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *