„Спиди“ с емисия акции само за служители

Куриерската компания „Спиди“ планира да увеличи капитала си с емисия акции, но не за настоящите акционери, а само за нейни ръководни служители, става ясно от съобщение до борсата. На извънредно общо събрание, насрочени за 14 декември, ще се гласува увеличаването на капитала с 42.9 хил. нови акции с емисионна стойност 1 лв., при записването на които той ще нарасне до 5.37 млн. лв.

 

Книжа от сравнително малката емисия ще могат да бъдат придобивани единствено от неизпълнителните членове на УС, както и от служителите на „Спиди“.

Стимул за персонала

Възможността на служители в компанията да придобият акции е практика в много публични дружества по света. Така те ще са мотивирани да постигат по-добри резултати, които да повишат цената на акциите им. В случая финансовия стимул не е малък – емисионната цена е 1 лев, а на борсата тя е 35 лв. В съобщението за предстоящото общо събрание е посочено, че акции ще могат да купуват и служители на „Спиди“. Пред „Капитал“ директорът за връзки с инвеститорите на „Спиди“ Красимир Тахчиев обаче уточни, че новите акции са предназначение само за неизпълнителния мениджмънт на компанията. От тях ще могат да записват членовете от СД, без изпълнителния директор, както и финансовият и IT директорите на компанията. Като цяло мярката предвижда да осигури достъп до акциите на първите 3 нива от над 10-те в мениджърската структура на компанията. От материалтие за извънредно общо събрание става ясно, че другите две изисквания са служителят да има поне 3 години стаж в компанията и да е участвал в ключови за дейността проекти. Инструментите ще могат да търгуват на БФБ в момента на получаването им. Срокът за записване ще е между 1 април и 30 юни.

 

Увеличението няма да разводни сериозно дяловете на двамата основния собственици на „Спиди“ – главният изпълнителен директор Валери Мектупчиян и „Геопост“, както и на останалите акционери информира в.Капитал. Те заедно контролират над 91% от капитала на компанията, а с новите акции той нараства с 0.80%. Тахчиев подчерта, че старите акционери няма да могат да запишат от новите акции.

Това не е първият път, в който компания на БФБ стимулира мениджмънта с акции. Досега това е ставало с изкупуване обратно на книжа от открития пазар и прехвърлянето им на мениджмънта. Увеличаването на капитала за тази цел вероятно е първото на пазара у нас.

Повече ликвидност или натиск върху цената

Въпреки че емисията е сравнително скромна по обем, пазарната ѝ стойност не е за пренебрегване. При цена на книжата от 35 лв. пазарната стойност е 1.5 млн. лв. В момента по данни на БФБ собственост на малките акционери са 457.8 хил. от книжата на компанията, или 16.3 млн. лв. по пазарна цена. Съответно ликвидността по позицията има потенциал да се покачи, в случай че собствениците на книжата решат да търгуват със своите акции на регулирания пазар.

Емисията на „Спиди“ губи от началото на годината. Акциите са изгубили около 10% от стойността си през периода, въпреки че приходите на компанията нарастват, а през първо и второ тримесечие сериозен ръст отчете и печалбата. Ниската ликвидност е една от причините. От януари насам с акции на „Спиди“ са сключени 278 сделки на обща стойност 1.85 млн. лв. В широкия индекс BGX 40 това я поставя на 36-о място по ликвидност. При подобна ниска ликвидност резултатите на компанията трудно се прехвърлят върху цената на акциите. Освен това хипотетично, ако всички мениджъри решат да продадат акциите си веднага след като ги придобият, това може да окаже натиск върху пазарната цена.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *