Спират нелегалните превозвачи на пътници

Мярката по чл. 106 от Закона за автомобилните превози е приложена за общо 335 нелегални превозвачи, на които са двалени предните регистарционни номера и ще им бъдат върнати след заплащане на глоба. Това съобщи на пресконференция днес Симеон Арнаудов, изпълнителен директор на „Автомобилна администрация“ към Министерството на транспрота, информационните технолигии и съобщенията /МТИТС/.
От наложените за над 1 милион лева санкции реално са събрани 400 хиляди лева, информира той. Това са превозвачи без лиценз и разрешителни, които не плащат данъци и така те крадат не само от законните превозвачи, но и от пътниците и от всички нас, коментира министър Александър Цветков. Всички заловени нелегални первозвачи са спрени от движение.
На пресксонференцията бяха показани десетки свалени номера от нелегалните превозвачи, като министър Цветков дори посочи един с испанска регистрация. Половината от заловените са леки автомобили, а другата половина са микробуси за пътнически превози и товарни автомобили. Сивият сектор е заемал около 40 на сто от пазара за превоз на пътници, но на тази дейност е сложен окончателно край, обяви Цветков.
С влизането в сила на новия закон за автомобилните превози от началото на месеца на администрацията са дадени нови правомощия и е започнало унищожаването на сивия сектор в транспорта, каза още министърът.
Проверките продължават на територията на цялата страна и само тази сутрин са заловени петима нарушители. Масовите нелегални превози особено в най-активните за този „бизнес“ направления като София – Перник, Варна – Шумен и др. са спрени и там вече не може да срещнете ежедневните пирати, които тормозеха хората, потвърди Симеон Арнаудов.
Той обясни, че при констатирано нарушение заловеният автомобил се спира от движение незабавно, отвежда се до най-близкия наказателен паркинг и му се сваля регистрационната табела. При първо нарушение спирането е за шест месеца, а при последващо – за 12 месеца. След заплащане на санкцията собственикът може да прибере превозното си средство, но не може да го използва.
Следващата голяма акция ще бъде в курортите през летния сезон. По думите на Арнаудов там ще има засилено присъствие и контрол и за първи път може би няма да има измамници на морето.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *