Споразумяха се за реформа при командировки в ЕС

Министрите на труда на страните членки на ЕС постигнаха тази нощ споразумение за реформа на директивата за командированите работници, предаде Франс прес. Без да бъде новина номер едно през последните месеци, темата за заплащането на командированите в страна членка на ЕС от друга страна членка на евросъюза беше доста щекотлив проблем, особено за някои категорпии работници – например шофьорите на тежкотоварни автомобили.   Новината съобщи Мариан Тисен, еврокомисарят по социалните въпроси, в края на продължило над 11 часа заседание на министрите на труда в Люксембург.“Постигнахме едно балансирано споразумение“, каза тя.
Сред министрите, които са се противопоставили на това споразумение, са тези от Полша, Унгария, Литва и Латвия. Трима министри са се въздържали – тези на Великобритания, Ирландия и Хърватия. Останалите министри са се показали благосклонно настроени към текста, уточнява Естония, която е ротационен председател на ЕС.
След над 11 часа дискусии министрите на труда са се споразумели за периода на командироването – максимално 12 месеца, както бе поискала Франция. Но тази продължителност може да бъде удължена с 6 месеца по искане на предприятието.
Франция, която настояваше за реформата на директивата за командированите работници, трябваше да отстъпи относно сектора за транспортните фирми, една особено деликатна тема, защото страните от Вишеградската група, както и Испания и Португалия се притесняваха за негативните последици от реформата върху техните шофьори.
Според постигнатото тази нощ споразумение вече е предвидено по отношение на шофьорите на камиони да се прилага старата директива за командированите работници от 1996 г., (а не новата ревизирана директива) до влизането в сила на друга реформа на европейска директива, посветена специално на транспортните фирми, която установява правилата в този сектор, отбелязва Франс прес.
Франция приветства постигнато споразумение за реформата на директивата за командированите работници и смята, че това е победа за Европа, предаде Франс прес, като се позова на изявление на френското президентство. Това е един съществен етап за възвръщане на европейско доверие, се допълва в изявлението.
С реформата бе силно ангажиран френският президент Еманюел Макрон. Макар  че той настояваше за съвсем други условия по споразумението, които ощетяваха главно работниците от страните на Източна Европа. С тази цел Макрон направи експресна обиколка в тази част от евросъюза с  цел да спечели доверие на лидерите на страните. На повечето места удари на камък, но в България не…

 

Стефан ПРОНЧЕВ 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *