Споровете около плоския данък продължават

Това са поредните критики към въведената по време на управлението на Тройната коалиция единна ставка от 10% върху доходите на гражданите и фирмите.
В края на май от „Атака“ излязоха с предложение за отмяна на този вид облагане. Тогава лидерът на националистическата партия Волен Сидеров коментира: „Плоският данък ощетява хората с ниски доходи, той е антинароден“. Депутатът излезе тогава с предложение да се върне прогресивната подоходна данъчна система.
Няколко дни по-рано за премахването на единната ставка се обявиха и от БСП. По време на 48-я конгрес на партията Янаки Стоилов заяви: „Днес решително да заявим: сбогом на плоския данък“. Подобно желание, но няколко месеца по-рано, изрази и бившият министър на икономката и енергетиката Румен Овчаров. Тогава той се обяви за премахване на данъка върху доходите на най-бедните.
Критики не липсваха и от страна на ДСБ. Лидерът на „тъмносинята“ партия Иван Костов коментира: „ДСБ гласува против плоския данък, отказахме го категорично, бяхме против, обяснихме за какво сме и считаме, че това е може би най-същественото политическо послание, което има значение за страната от конгреса на БСП и че нямаше никаква изненада“.
Отговорът на НДСВ не закъсня: Да се премахне плоският данък в България би било икономически експеримент, воден от див популизъм. Около тази теза се обединиха икономистите на „жълтата партия“ Любка Качакова, Владимир Каролев и Любомир Дацов. „В момента има Тройна коалиция между БСП, ДСБ и „Атака” против плоския данък и това не е учудващо. Две от партиите са леви, а Иван Костов е политикономист на капитализма и социализма“, заяви Владимир Каролев, който е член на Националния съвет на партията.
Критиките на синдикалния лидер Пламен Димитров днес не спряха с плоския данък. Според Димитров в момента в България няма работни места – тези, които са достъпни, или са ниско платени, или за тях се търсят хора с ниска квалификация. Картината обаче не била далеч по-добра в Западна Европа – 40% от завършилите Оксфорд през последните 2 години в момента работели като бармани.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *