Спорове за забраната на ChatGPT в Италия

OpenAI спря достъпа на ChatGPT за Италия, което е първият случай на забрана за чатбот с изкуствен интелект в западна държава. Това действие предизвика спорове в технологичната индустрия и страната, като се смята, че забраната може да навреди на националния бизнес и иновациите. Италианският вицепремиер Матео Салвини критикува забраната като непропорционална и заяви, че контролът и регулирането не следва да блокират технологичните революции.

Правният експерт Рон Москона постави под въпрос забраната, като заяви, че е необичайно да се забранява услуга поради инцидент с нарушаване на сигурността на данните. В отговор на италианските власти, OpenAI заяви, че спазва разпоредбите за защита на личните данни в Европа и е готова да сътрудничи с регулаторния орган за защита на личните данни в Италия. Компанията предприема мерки за свеждане до минимум на личните данни при обучението на системите си за изкуствен интелект, включително ChatGPT, за да придобиват знания за света, а не за конкретни лица.

Чатботът с изкуствен интелект, ChatGPT, е обект на проверка и в други региони по света. Центърът за изкуствен интелект и дигитална политика подаде жалба срещу ChatGPT за предотвратяване на внедряването на мощни системи за изкуствен интелект, като го описа като пристрастна и измамна платформа, която застрашава обществената сигурност и поверителност.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *