Спорът за Южнокитайско море ще бъде доминиращата тема в срещата на АСЕАН

Външните министри от десетте страни, членуващи в Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), ще се срещнат днес в  столицата на Лаос Виентян, като се очаква доминиращата тема да бъде спорът в Южнокитайско море. Това предаде  предаде ДПА, цитирана от националнита ни агенция БТА.  С решение от 12 юли на международния арбитражен съд в Хага бяха обезсилени претенциите на Китай към по-голямата част от Южнокитайско море. Очаквано Пекин отхвърли решението като изцяло невалидно и не отговарящо на неговите интереси.
Десетте членки на АСЕАН не излязоха с единна реакция на решението на арбитража, като ключови съюзници на Китай в блока възпрепятстват постигането на консенсус, отбелязва ДПА.
На церемонията по откриването на форума днес лаоският премиер Тонглун Сисулит призова за единство и продължаване на взаимодействието чрез АСЕАН.
Дипломати обаче се съмняват дали блокът е достатъчно единен, за да приеме някакви значими декларации за решението от 12 юли. Напомняме, че Китай все пак е най-големият търговски партньор на АСЕАН.
Днес министрите от организацията трябва да се срещнат при закрити врата. Във вторник форматът на срещата ще се разшири в форум на върха на страните от Източна Азия и тогава ще се включат и регионални партньори като Китай, Япония и САЩ. Тогава се очаква „морската кавга“ да остане съвсем на заден план и да отстъпи на икономическите пазарлъци и договорки.

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *