Спрян проект по ИСПА, 220 души без работа

Около 220 души стоят без работа заради спрените дейностите по проект „Рехабилитация и разширение на водоснабдителната и канализационна мрежи на гр. Кюстендил” по програма ИСПА. Това заяви в ефира на радио Фокус – Кюстендил ръководителят на проекта инженер Тихомир Тонов. „Хубавото в случая е, че хората разбират и са наясно какво се случва, когато няма пари по проекта. Няма недоволство сред работниците. Истината е, че когато няма пари, няма как да се работи, ние не можем да работим, просто защото трябва да се извършват тези дейности, необходими са средства и хората са наясно”, коментира Тонов. Той заяви, че не е приятно за никого в случай, че времето е подходящо за работа и има срок за изпълнение, хората да бездействат. В момента продължава изясняването на правните въпроси, свързани с доставчика на тръби за проекта, който е променен от фирмата изпълнител и е различен от упоменатия в сключения за изпълнение договор. Тихомир Тонов заяви, че всичко е в ръцете на възложителя по проекта, а именно – Министерството на околната среда и водите.
Преди седмица в медиите беше разпространена информация, че зарадизабавено плащанеот страна на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) фирмите – изпълнителки на проекта за подмяна на водопроводната и канализационна мрежи в Кюстендил ще преустанови работа.
„Преведени са ни 10% от средствата по договора, като аванс. Ние сме изпълнили близо 50% от дейностите, като от тях близо 30-35% са и актувани”, коментира тогава Тонов. Според него, веднага щом се получат финансовите средства и фирмата се разплати с доставчиците, работата ще продължи.
Областният управител на Кюстендил Любомир Анчев, потвърди информацията и изказа мнение, че вероятно спирането на средствата ще предизвика назначението на комисия по изпълнението на проекта и, ако всичко е наред, няма причина дейностите да не бъдат продължени. „Няма институция и гражданин на Кюстендил, който да не иска нормално разрешение на този проблем и приключване на проекта в рамките на определения срок”, поясни Анчев.
Според него Областна администрация не е оторизирана с права по този проект, като това е в правомощията на ресорните министерства. „Никой обаче няма да е съгласен с наложена евентуална санкция за забавяне изпълнението на проекта, ако при него са спазени всички изисквания по договора и няма констатирани нарушения”, допълни Анчев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *