Срамно или закономерно?

Изпързаляни са пак българите

Любителите на теории за заговори и комплоти здравата са се насладили на иначе предизвестения провал на Румяна Желева. Либералите отмъщават за Кунева, социалистите водят подривна дейност отяд пред успехите на Борисов, Европарламентът слага крак на Еврокомисията – на пръв погледвсички световни сили се бяха обединилив желанието си да препънат българката.

Поредното петно върху имиджа на България
Конфликт на интереси? Такива неща в България няма!

Всъщност Желева сама препъна себе си – първо сочевидното за всички, освен за Цецка Цачева, слабо представяне по темите, за които би трябвало да отговаря. Дотолкова слабо, че предизвика у европейските наблюдатели не само умиление и снизхождение, но и недоумение как е възможно подобни хора да се предлагат за еврокомисари. Вярно, че ресорът, за който кандидатства Желева, изглежда леко измислен в рамките на Европейската комисия, но от формална и глобална гледна точка постът е влиятелен и представителен. Затова загубата на имидж за България от този „слаб 2“ е безспорен.
Как самата Желева разбира задачите си като евентуален еврокомисар стана ясно от нейния рекламен клип в интернет, където тя пие кафе в лъскаво столично заведение, общува си с известни лица и играе тенис… Желева обаче се провали не толкова поради неопитност, непрофесионализъм или заговори, колкото поради своето пренебрежение към закони и правила, с което обаче в България са свикнали. Включително и на най-високо ниво. Депутатите в бившето Народното събрание вложиха изключителна енергия в това да видоизменят закона за конфликт на интереси, така че да ги обслужва по-добре. А приемането му се превърна впродължителна и срамна сага. Едва след скандала с Желева Комисията за борба срещу корупцията в парламента се сети, че проверките са по-важни от голото доверие.
Поне засега кандидатурата на Желева изглежда неспасяема

В други държави биха се срамували…
Заниженият контрол за прозрачността надоходи, дялови участия и конфликт на интереси е една от най-сериозните слабости на българската демокрация, която ражда странни „съвместителства“. На други места в Европа биха се срамували от номинирането на еврокомисар, който не спазва законите на собствената си страна. Българското правителство явно няма нищо против това. И доказва, че не гледа сериозно на онези стандарти, за които законът не е „врата в полето“.
Жертва ли е Желева на борбите за надмощие между Европарламента и Еврокомисията? Напълно естествено и закономерно е евродепутатите, чиито подсилени правомощия им дават ново самочувствие, да използват новото си оръжие за натиск над Барозу – поставяйки под въпрос един или друг кандидат. В това няма нищо драматично. Нали целта е да се изберат най-подходящите. Дали българската кандидатка обаче ще е сред тях?

Бистра Узунова, Дойче веле

function ShowHideComments()
{
if(document.getElementById(‘comments_table’))
{
if(document.getElementById(‘comments_table’).style.display == ‘none’)
document.getElementById(‘comments_table’).style.display = “;
else
document.getElementById(‘comments_table’).style.display = ‘none’;
}
}

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *