Среброто ще поскъпва отново

Изглежда, че цените на среброто ще започнат двуцифрено процентно рали през следващите месеци. Експертите обаче казват, че инвеститорите трябва да изчакат вероятно понижение на цените през следващите няколко седмици, преди да се насочат към метала.

 

Снимка: iStock

„Нашето мнение е, че среброто е уязвимо за вълна от продажби през август и септември“, казва Джеф Кристиан, управляващ партньор на базираната в Ню Йорк консултантска фирма за стоки CPM Group пред Barron’s. „Ако видите цени от 24 долара за унция, купувайте, защото има вероятност скоро да видим 28 долара. И в крайна сметка през следващите няколко месеца тя ще се повиши.“

Ако ралито се проведе по прогноза, всеки, който купува сребро на цена от 24 долара за тройунция, може да види печалби от поне 16%. Наскоро среброто достигна около 25 долара, според данните на London Bullion Market Association, информира infostock.bg.

Инвеститорите, които искат да се възползват от вероятното рали, могат да обмислят закупуването на борсово търгувания фонд на iShares Silver Trust (тикер: SLV) при спадове на цените. Като алтернатива можете да закупите дългосрочни фючърси на сребро на борсата CME.

През последните година и половина цените на белия метал бяха в бурно движение. От 19 март до 7 август 2020 г. цената се повиши от 12,01 долара за тройунция до повече от 28 долара. От началото на август миналата година цените се изместиха странично, подскачайки между минимуми от около 22 долара и върхове близо 30 долара.

Кристиан вижда меки цени този и следващия месец, отчасти причинени от сезонна слабост от страна на промишлените купувачи като производители на електроника и производители на бижута. Обикновено такива фирми ще правят инвентаризации и ваканции през този период, казва той. Това на практика означава значително по-ниско търсене. Тази година се очаква двата сектора да консумират почти половин милиард унции сребро, според CPM. Това е около половината от прогнозираното предлагане за 2021 г. от един милиард унции.

Изтощените сребърни бикове са друг проблем. Тези купувачи вероятно са се натрупали на пазара в началото на пандемията, наблюдавали са ралито на цените и вероятно са разочаровани предвид липсата на продължаващ ръст, казва Кристиан. Междувременно фондовият пазар постоянно се повишаваше.

Това разминаване в резултатите вероятно ще накара инвеститорите да ликвидират поне част от своите притежания, според скорошен доклад за изследване на швейцарска банка UBS. „Натискът при продажбата на сребро трябва да дойде от инвеститорите, които намаляват позициите си в ETF и фючърси“, се посочва в доклада.

Сребро проба 925 или Стерлинг силвър

Друг фактор за вероятния изход на някои сребърни инвеститори е стабилният долар. Среброто често се купува като хеджиране срещу евентуална слабост на щатския долар. Този спад обаче не се осъществи. Търговски претегленият индекс на щатския долар спрямо широките валути наскоро беше на ниво 113, спрямо 111 в началото на януари, според правителствени данни.

„Силата на долара подкопава ралито“, казва Рос Норман, главен изпълнителен директор на базираната в Обединеното кралство metalsdaily.com и ветеран от индустрията на благородни метали.
Временната продажба и ценовата слабост не отнемат от дългосрочната бича тенденция за среброто.

„CPM Group вярва, че цените на благородните метали в момента са в подножието на много по-голямо увеличение на цените на тези метали през следващите няколко години“, се казва в неотдавнашна публикация от компанията.

Това се основава на очакванията за повишено търсене на сребро от индустрията за зелена енергия. И докато цените на златото достигнаха рекордно ниво миналата година, среброто не. Цените на двата метала обикновено са тясно свързани по производителност.

Съществуват рискове при закупуването на сребро. Тя може да бъде нестабилна и не предоставя дивиденти. Икономическият климат може да се окаже различен от очаквания и увеличеното търсене може да не се реализира.

Все пак, балансирано, потенциалните ползи от инвестирането в сребърни кюлчета надвишават рисковете.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *