Сребърна монета „Старият бряст в Сливен“ пусна БНБ

Сребърна възпоменателна монета „Старият бряст в Сливен“ пуска в обращание Българска народна банка от 23 април 2018 г. Цената на монетата е 78 (седемдесет и осем) лева.

Сребърната възпоменателна монета „Старият бряст в Сливен“ ще бъде в обращение от 23 април 2018 година. Техническите параметри на новата монета са следните: Година на емисията – 2018,  номинална стойност – 10 лева, метал – сребро, с проба 925/1000, качество – мат-гланц, висше тегло – 23.33 г,  диаметър – 38.61 мм, гурт – гладък, тираж – 3000 броя. Цената на новата сребълна възпоменателна монета е определена на 78 лева Монетата ще се продава на касите на Българската народна банка, както и в офисите на Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) АД и Тексим Банк АД.

Лице на монетата: Изобразена е емблемата на Българската народна банка с годината „1879“ върху лентата, над нея – годината на емисията „2018“. Околовръст надписи: горе „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, долу година на емисията „2018“ и номиналната стойност „10 ЛЕВА“.  Гръб на монетата: Изобразен е Старият бряст в Сливен, а околовръст има надпис „СТАРИЯТ БРЯСТ – ХИЛЯДОЛЕТЕН СИМВОЛ НА СЛИВЕН“.  Автор на художествения проект е Пламен Чернев – творец с признание и име в това направление на изкуството.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и на четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) АД и Тексим Банк АД.

В периода от 23 април до 25 април 2018 г., включително, всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка до 2 броя монети, след което възпоменателната монета „Старият бряст в Сливен“ ще се продава без ограничения.

През тази година БНБ предвижда да пусне общо 5 възпоменателни монети. Още в първия месец на годината достъпна на касите на Централната банка стана 20-грамовата сребърна монета с номинал 10 лева, посветена на първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз.

През февруари ценители и колекционери закупиха сребърна монета с тегло 23.33 грама на име „140 години от Освобождението на България“, чийто номинал ще бъде 10 лева. Април настъпи с нова възпоменателна монета на екологична тематика. Тя ще бъде посветена на един от символите на град Сливен, а именно Стария бряст. Паричката ще бъде сребърна с тегло от 23.33 грама, като номиналът й ще бъде в размер на 10 лева. Монетата е подробно представена в началото на публикацията. Сребърна монета с частично златно покритие, тегло от 23.33 грама и номинал от 10 лева ще пусне БНБ през септември. Тя ще е от серията „Средновековни български владетели“ и ще е посветена на Цар Иван (Йоан) Асен II. В края на годината колекционерите ще могат да се сдобият за Коледните празници с възпоменателна златна монета с тегло 8.64 грама и номинал от 100 лева. Паричката е от серията „Българска иконография“ и е посветена на Св. Първомъченик Стефан.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *