Средно за пет години се наема бизнес имот в България

В България офис площи, магазини и индустриални площи се наемат средно за период от пет години.Страната ние в средата на класацията за продължителност на договорите за наем на бизнес имоти, показва проучване на международната компания Colliers International.

В страни като Ирландия и Великобритания този срок достига до 25 г., а в Южна Корея и Саудитска Арабия може да бъде само една година,сочат данните на компанията. В България договорите за наем могат да достигнат до 10 години, основно в молове, търговски центрове и офис сгради.
Продължителността на договора за наем е гаранция както за наемателя, така и за наемодателя. При по-продължителни договори клиентът има възможност да получи преференциални цени, като в същото време е сигурен, че пространството ще бъде на негово разположение през целия период на договора. От друга страна, за инвеститора продължителният договор дава гаранция за доход, коментира Давид Давидов, мениджър „Офис, търговски и индустриални площи“ в Colliers International, България.
Актуализирането на цените на наемите у нас следва стандартна схема – те се индексират според хармонизирания индекс на потребителските цени, който измерва инфлацията по методология, уеднаквена за всички страни в Европейския съюз. Във Великобритания цените се преразглеждат в края на всеки петгодишен период от наема и се приравняват към пазарните стойности.
Както в повечето страни, включени в проучването на Colliers International, така и в България наемът се калкулира на месечна или годишна база. В Китай това може да стане и на дневна. Въпреки това плащанията се извършват ежемесечно, а първоначално договореният наем не се преразглежда.
Относно условията по отношение на подновяване или удължаване на договорите, те варират във всяка страна. В България те са заложени в договора и в случаите, когато срокът изтече, а клиентът продължава да заема наетото помещение, се счита, че договорът се удължава за неопределен период от време. В такъв случай контрактът може да бъде прекратен от двете страни с едномесечно предизвестие.
В Италия договорът автоматично се продължава за нови шест години при същите условия (договорите за наем на бизнес имот в страната се сключват за минимум шест години), освен ако собственикът не откаже да го поднови. Предоговаряне на условията е възможно само след изтичане на втория шестгодишен период.
Проучването за условията по наемите на бизнес имоти, което Colliers публикува всяка година, разглежда подробно практиките при отдаване под наем в над 50 страни в цял свят. В тазгодишното изследване за първи път са включени страни като Хърватска, Черна гора, Саудитска Арабия и Виетнам.

Изследванетопозволява да се проследят пазарните условия в различните страни по отношение на срока на договорите за наем, правни въпроси, подновяване и удължаване срока на договора и др.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *