Срещата на ОПЕК във Виена е пред провал?

Срещата в австрийската столица Виена между организацията на страните производителки на петрол ОПЕК и другите държави, също производителки на петрол като Русия, но са извън ОПЕК, засега се очертава като провалена.

Причината да се постави срещата пред голяма въпросителна, е, че един от основните играчи в ОПЕК – Саудитска Арабия се оттегли от планираните преговори със страните производителки на петрол извън ОПЕК, сред които и Русия, насрочена за понеделник, 28 ноември. Защото точно тези несъгласия около това как да се разпредели справедливо товарът от съкращаването на производството заплашват финализирането на самата сделка преди уговорената вече срещата във Виена на 30 ноември, пише Bloomberg.
Беше предвидено в понеделник представителите на ОПЕК да се срещнат с останалите производители, включително Русия, преди срещата на петролните министри на 30 ноември. Тя обаче беше отменена след като Саудитска Арабия реши да не участва.

Очакванията на експертите бяха, че след срещата на ОПЕК във Виена в края на ноември цените на петрола ще се движат в рамките на 55-62 долара за барел. Поне такива надежди дадоха предишните срещи между страните производителки, като тази в Алжир. Явни са и трите големи несъгласни с намаляването на добивите на течното злато, като всяка една от тези страни сочи обективна причина за това свое настояване. Според Ирак те са загубили много от войните през последните години, а така също страната днес се нуждае от значителни средства поради продължаващата война с „Ислямска държава“, която поглъща огромна част от бюджета на държавата. Иран със свалени ограничителни окови заради ядрените санкции също иска да си върне позагубените позиции на пазарите, но на част от тях вече се е настанила Саудитска Арабия. А и на петролното краство сигурно не му се иска кой знае колко да си лимитира добивите при положение, че при тези ниски цени бюджетът на саудитите се гърчи, а и те нямат друга алтернатива.

Големите икономики междувременно търсят своите пътища да не изпитват силни притеснения от нестабилния петролен пазар. Китай разширява бизнес контактите си с нови партньори от Близкия изток и Африка, САЩ избиха чепа от бурето с шистовия газ, Русия, въпраки намалелите приходи от петрола, все по-решително внедрява нови технологии в промишлеността и търси по-голяма ефективност с износ на други крайни продукти вместо да разчита на суровините.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *