Срещата на Фед може да оживи търговията на Wall Street

Оживлението на пазарите на ценни книжа в САЩ, което започна в началото на март 2009 г., постепенно затихна през тази година. Индексите на Wall Street се колебаят около най-високите си нива от август 2008 г. на фона на опасенията от затягане на паричната политика в САЩ и Китай и все още високата безработица в САЩ.
Освен това застрашителните размери на бюджетните дефицити на редица страни по целия свят и смесените икономически данни през последните седмици допълнително разколебаха инвеститорите. През тази седмица обаче ще се състои двудневна среща на Федералния резерв на САЩ, която може да даде импулс на индексите.
Срещата на Комитета за операции на открития пазар (FOMC), който решава паричната политика на Федералния резерв, започва във вторник. В сряда той ще обяви своето решение за основния лихвен процент, както и прогнозите си за икономиката. Според анализаторите основната лихва в САЩ ще остане на ниво от 0,25 на сто.
Тя падна до това ниво през декември 2008 г., като това е най-ниската й стойност от създаването на Федералния резерв преди един век. Още по-важно за инвеститорите ще бъде изявлението на председателя на Фед Бен Бенанке, от което ще стане ясно дали скоро може да се очаква вдигане на основната лихва в страната.
През февруари Федералният резерв вдигна ставката на дискотновата лихва от 0,50 на 0,75%. Това е лихвеният процент, по който централната банка на САЩ отпуска спешни заеми на търговските банки. Това бе стъпка към затягането на паричната политика на Фед, заедно с прекратяването на покупките на ценни книжа.
В понеделник излизат данните за фабричното производство на САЩ през февруари и за степента на оползотворяване на производствения капацитет. Тогава се очаква и индекса на икономическата активност през март във фабричния сектор в района на Нюйоркския клон на Федералния резерв.
Във вторник най-важни ще са данните за започнатите нови жилищни проекти в САЩ и за издадените нови разрешителни за строеж през февруари. Икономистите очакват и двата показателя да отбележат лек спад спрямо януарските си стойност. Тогава излизат и данните за цените на вноса и износа през февруари.
Индексът на цените на ниво производител за февруари излиза в сряда, а малко след него се очакват данните за запасите от суров петрол на САЩ през изминалата седмица.
В четвъртък идва ред на данните за инфлацията през февруари и за новите молби за помощи при безработица. От значение ще бъде и индекса на водещите индикатори за февруари, който е много добър ориентир за перспективите пред икономиката. В петък не се очакват важни икономически новини или събития.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *