Срещата на G-20: Икономиката на Съединените щати се стабилизира

Икономиката на САЩ изглежда се стабилизира след спада за последните четири тримесечия, но възстановяването протича бавно засега.
Финансовите пазари показаха признаци на подобрение, а междубанковото кредитиране до голяма степен се нормализира. Разходите на потребителите все още се свиват поради продължаващите съкращения на работни места и трудните условия за кредитиране, но все пак вървят към стабилизиране през последните тримесечия. Освен това, продажбите на жилища и новото строителство започват да се връщат към растеж.
Предприятията продължават да намаляват своите разходи и материални запаси. Но много икономисти смятат, че компаниите са приключили със съкращенията, което би могло да постави основите на икономически растеж през това тримесечие. Впечатляващите $ 787.2 милиарда долара за стимулиране на икономиката се очаква да дадат тласък за ръст на БВП в текущото тримесечие.
„Рецесията е много вероятно да е приключила”, заяви миналата седмица председателят на Федералния резерв Бен Бернанке. Той също така добави: „все още икономиката е твърде слаба и това ще продължи известно време.”
Това е така, защото безработицата продължава да расте, продажбите на дребно все още са ниски, фабриките са съкратили производството си до възможния минимум, а заплатите остават замразени.

CNN
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *