Срещата Трюдо-Тръмп не изясни съдбата на НАФТА

Американският президент Доналд Тръмп се срещна вчера с канадския премиер Джъстин Трюдо, за да обсъдят трудните преговори по Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), оставяйки за пореден път да витае съмнение за съдбата на тази спогодба, съобщи Франс прес. Тази втора среща между двамата лидери в Белия дом бе в деня, в който бяха подновени преговорите по текста, който от 1994 г. обединява САЩ, Канада и Мексико. Тя се проведе на фона на изострено напрежение между Вашингтон и Отава заради казуса със самолетите на компанията „Бомбардие“.
„Преговаряме за НАФТА. Време беше след всичките тези години. Ще видим какво ще стане. Възможно е да не успеем да сключим сделка, възможно е и да успеем“, каза Тръмп, цитиран от Асошиейтед прес.
Като отбеляза колко близки са отношенията между двете страни и „добрите лични взаимоотношения“ с Трюдо, държавният глава на САЩ каза, че заровете още не са хвърлени и прекратяването на договора е само една от възможните хипотези.
„Трябва да защитим нашите работници, а премиерът също иска да защити Канада и нейния народ. Така че ще видим какво ще стане с НАФТА“, каза Тръмп и добави, че ще спогодбата „трябва да е честна и за двете страни“. В предизборната си кампания Тръмп обеща да върне работни места в САЩ, като предоговори споразумението.
Канадският премиер заяви, че остава оптимист, че САЩ, Канада и Мексико могат да се спогодят, предаде ДПА.
„Моят оптимизъм произтича от това, че знам колко добро споразумение е било досега НАФТА за милиони граждани на Канада, САЩ и Мексико“, каза Трюдо.
След срещата Трюдо каза пред журналисти в канадското посолство, че е възможно в преговорите да се стигне до сделка, от която да спечелят и трите страни, но подчерта, че Канада е „подготвена за всичко“.
Три четвърти от канадския износ са за САЩ. Търговските отношения обаче се изостриха от встъпването в длъжност на Тръмп, който не спира да критикува НАФТА, по думите му –  „най-лошото търговско споразумение“. Предоговарянето му започна в средата на август и от тогава изминаха три кръга обсъждания, без да бъде постигнат голям напредък.
Трюдо осъществи визитата си в момент, когато американската администрация възнамерява да наложи изравнителни и антидъмпингови мита на вноса на самолетите „Серия Си“ (CSeries) на канадския авиопроизводител, който според Вашингтон е получил значителни субсидии и е продал летателните машини на цени, по-ниски от производствените.
Канадският ръководител, от своя страна, заплаши, че може да се откаже от планирана покупка на 18 изтребителя „Супер хорнет“ (Super Hornet) на американския концерн „Боинг“, ако САЩ опитат да санкционират „Бомбардие“.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *