Срив на индустрията в ЕС в България през юли

Срив на индустриалното производство в Европейския съюз като цяло и  частност –  в България, се регистрира през месец юли. За това чувствително понижение говорят данните на Евростат. Така индустриалното производство в целия ЕС се сви с 1,0% на месечна база след повишение с 0,7% през юни, като на годишна база се понижи с 0,1% след растеж от 0,8% през предходния месец. Това представлява първо понижение на производството на годишна база от ноември 2014-а година насам.

Индустриалното производство се влоши най-силно на месечна база в Словакия (понижение с цели 15,9%), следвана от Чешката република (спад с 9,7%) и Холандия (с 5,8%), докато най-солиден ръст беше отбелязан в Естония (повишение с 4,5%), Ирландия (с 3,75%) и Дания (с 2,3%).

Най-добър растеж на производството на годишна база е отчетен в Дания и Словения (повишение с по 7,4%), Финландия (с 6,8%) и Ирландия (с 5,0%) при най-солиден спад в Словакия (спад с 14,3%), Чешката република (със 7,6%) и Малта (с 3,9%).

Според Евростат индустриалното производство в България през седмия месец на годината се понижи с 1,6% спрямо юни, когато нарасна с цели 3,9%, подновявайки по този начин негативната тенденция в промишления сектор на страната,  който беше в сила от март насам (трайно понижение на производството през периода март – май).

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *