Срив на туризма в София

Големите български летни курорти не бяха единствените засегнати от коронавирусната криза. Много тежък удар понесе и столицата София, която в последните години се превърна в желана дестинация за много европейци.

Все повече чужди туристи избират София, ето какви пари носят

С над 90% са намалели туристите в най-големия български град, като от началото на годината в него са пренощували 285 000 гости. Техният брой е бил над 3 млн. през същия период на миналата година. Данните са на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) на Министерството на туризма, цитирани от TravelNews.

 Над половината от туристите са българи – близо 146 000, които идват основно по бизнес дела в София. Драстично по-малко са идващите от Гърция – 13 000, Германия – 11 000, Италия – 9900, Великобритания – 8872, САЩ – 8866, Румъния – 7600, Израел – 7200 и др.

Пристигналите чужденци са били основно в началото на годината, в периода януари и февруари, преди пандемията от COVID-19. Хотелите в София работят при много ниска заетост, разчитайки основно на български гости. От месец май насам идват основно гости по бизнес или представители на компании, които работят в България, обясняват хотелиери пред TravelNews.

„През тази година заради COVID-19 липсват чуждите туристи. В момента разчитаме основно на българите, които идват в София по работа“, отбеляза управителят на EasyHotel Sofia Цвета Първанова, който хотел е част от международната верига към авиокомпанията EasyJet.

Много чужди посетители бяха привлечени от красотата на българската столица

Кметът на София Йорданка Фандъкова определя града като един от най-сигурните за туристи. Добрата свързаност води повече туристи. Само за последните 5 години има около 50 нови дестинации, които свързват София с различни градове по света.

София е четвъртият най-изгоден за туризъм град в Европа - Economy.bg
 Данните на Столична община показват, че 1,8 дни престоява един турист в София, като средно за страната се падат 3,4 дни. Стремежът на хотелиерите и туроператорите е да задържат посетителите за по-дълго. Най-дълго престояват туристите от Италия, Израел, Испания, Великобритания – средно 2,2 дни в София. Около 40% е делът на ваканционния туризъм, 40 на сто се падат на бизнес туризма, а около 16% заема конгресният туризъм.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *