Стабилен ръст на турската икономика

Резултат с изображение за турската икономика
Стабилен ръст на турската икономика . Турската икономика отчита сериозен ръст през първото тримесечие на годината и така засили позициите на президента Реджеп Тайип Ердоган в предизборната му кампания.

Турският статистически офис заяви, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал със 7,4% през първите три месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година. По този начин икономиката на развиващия се пазар продължи растежа от изминалата година. Отчетеният през последното тримесечие на 2017 г. растеж на БВП е от 7,3 на сто, сочат още данните на Турския статистически институт.

Ердоган поясни в Twitter, че с икономическото си развитие през първото тримесечие Турция се нарежда на второ място сред страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и на второ място сред страните в Г-20, информира investor.bg.

„Отбелязахме бърз старт през 2018 г. след растежа от 7,4 на сто за 2017 г. (средния ръст за цялата година, бел.ред.). Въпреки всички икономически атаки и игри срещу нас, нека продължим силния растеж на базата на стабилни макроикономически основи“, написа президентът.

С най-голям принос за турския ръст е търговията с ЕС, който е най-важният външнотърговски партньор на Турция. Износът за страните от ЕС е нараснал с повече от 9 процента – от 5,5 милиарда долара през август 2016 на 6,3 милиарда долара през август 2017 година. Най-много стоки Турция продължава да изнася за Германия – на стойност 1,34 милиарда долара.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *