Става ли еврото валута убежище вместо долара

Става ли някоя от другите валути, например еврото, „убежище“ за други валути, а не доларът, тъй като прогнозата е, че 2018 година ще се окаже поредната слаба за „зелените гущери“.  И това въпреки очакванията Федералният резерв (Фед) да направи няколко повишения на лихвените проценти в следващите дванадесет месеца. Това заяви заяви водещ икономист от инвестиционната банка Goldman Sachs, цитиран от Economics Gazette. „Все още смятаме, че доларът ще бъде относително слаб срещу валутите на големите икономики, а и вероятно спрямо тези на развиващите се пазари“, заяви Ян Хатзиус, главен икономист на Goldman Sachs.

Увеличаването на лихвите от централните банки традиционно засилва местната валута, след като инвеститорите логично търсят по-високодоходни активи. Според анализа на инвестиционната банка обаче при сравнително синхронизирания глобален растеж и други централни банки предприемат покачване на основните лихви, което пък намалява привлекателността на САЩ. Така че в тази среда трудно може да се наблюдава дългосрочно поскъпване на долара спрямо основните валути.

Доларовият индекс, който измерва щатските пари спрямо кошница от шестте основни валути, се понижи с около 10% през миналата година, след няколко печеливши години и на фона на възстановяване на американската икономика. Повечето пазарни анализатори залагат, че 2018 г. няма да е добра за долара не само заради доброто представяне и на други региони по света, а и заради несигурността около валутата, включително и неяснотите около политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп.

„Съмненията относно Тръмп предизвикат усещане за безпокойство сред международните инвеститори по отношение на долара и остава само да чакаме и да видим какво ще стане със САЩ“, коментира Бил Блейн, главен директор капиталови пазари в Mint Partners.

През 2017 г. доларът е поевтинявал с около 10% спрямо единната европейска валута, а на фона на силната икономика на еврозоната в момента анализаторите смятат, че „валута убежище“ ще остане по-скоро еврото. Силата на еврото зависи изцяло от икономическото и политическото влияние на отделните икономики в този съюз –  от години наред това е Германия, като най-голямата икономика, има най-голяма тежест при взимането на важни решения. Ключови фактори за движението на еврото се взимат от Европейската централна банка /ЕЦБ/ – тя определя лихвените нива и инфлацията в еврозоната.

 

Ели ЯНЕВА

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *