Станахме безумно богати, развратихме чужденците

Божидар Данев, шеф на БСК

– Г-н Данев, защо се получи този глад за квалифицирани работници?

– Трябва да се види какви кадри пускат университетите. Нашата икономика расте с над 5% всяка година по официални данни. Действителният ръст е по-голям. А с колко расте броят на българските студенти. Отговаря ли този ръст на икономиката? И какви знания имат. Назначих един млад висшист. Написа ми една страница с 26 правописни грешки. Пращам я на ректора му и го питам – ти такива специалисти ли ми предлагаш? Нашето образование е лудост. Кажете ми какво е направено от 10 ноември досега в образованието. Това е държавна структура, управляема от един човек, който се сменя на 4 години. Направете един тест за интелигентност на зам.-министрите, които отговарят за висшето образование.

– Нали още от 5 г. се говори, че работодателите трябва да дадат данни коя специалност от кой университет се търси…

– Който произвежда един продукт, трябва да знае какво произвежда и какво иска пазарът. Университетите трябва да знаят, а не бизнесът да им казва.

– Те очевидно не могат да го направят.

– Ами като не могат да го направят, да ги сменяме. Защото очевидно има хора, които могат да го направят.

– А защо вие не квалифицирате работниците си?

– Правя го. Обучавам го, идва голямата европейска компания и той отива в нея. Знаете ли защо няма текучество при футболистите?

– Защото са им големи заплатите.

– Не. Защото има трансферни суми. За да вземе един отбор футболист, трябва да плати на стария му отбор.

– Искате да се въведе трансферна сума и за работниците ли?

– Трансферна сума е силно казано. Искаме да се възстановяват разходите, които работодателят е вложил в обучението на един работник.

– Как може да стане това?

– С промяна на трудовото законодателство или с етичен кодекс между работодателите. Имаме ужасно ниска квалификация, а непрекъснато вдигаме минималната заплата. И човек си казва – защо да се образовам, като пак ще получавам толкова. Минималната заплата не трябва да зависи от прага на бедност, а от средната заплата. Непрекъснато ни питат колко са се вдигнали доходите. А защо никой не пита колко поскъпнаха апартаментите, земята? Българите станаха безумно богати за последните 2 г. Но това са замразени капитали. Като искат мобилност, да си продадат апартамента и да ходят да учат на Запад. Ходил съм в Лондон и Париж, там човек живее в 40 квадрата. Ние тук живеем в удоволствие. Няма чужденец, който е дошъл тук да работи и се е върнал. Тук е живот, ние и тях развратихме.

– Как така ги развратихме?

– Ами в България просто не се работи. Имам едно предприятие. Хората трябва да почнат работа в 7 ч. До 7,30 пият кафе. И ако не дойда аз да ги плаша като мечка, кой знае колко още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *