S&P Global Ratings понижи суверенната оценка на Турция до ”ВВ”

Международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс (S&P Global Ratings) , алармира вчера, че е понижила с една степен суверенния рейтинг на Турция, предадe БТА.

Агенцията, по-известна с абревиатурата Ес енд Пи (S&P Global Ratings), е обезпокоена от отслабването на баланса на властите в страната и от периода на несигурност, възникнала след неуспешния опит за държавен преврат.
Оценката на турския дълг е свалена от „ВВ+“ на „ВВ“ и е придружена от отрицателна перспектива. Това означава, че Ес енд Пи предвижда да понижи още рейтинга на Турция.
Преди два дни, във вторник друга водеща агенция – Мудис (Moody’s) – постави кредитния рейтинг на страната в списъка за преразглеждане към понижение.
Мотивът на Мудис бе „необходимостта от оценка на средносрочното влияние на неуспешния военен преврат върху икономическия растеж на Турция, законотворческите институции и външните фактори, като се вземат предвид вече съществуващите проблеми в тези области“.
На понижаването на кредитния рейтинг от агенция Стандард енд Пуърс специално се спря  турският президент Ердоган в обръщението, с което нощес обяви извънредно положение в цялата страна. Той критикува агенцията, че нейните оценки не отразяват реалността в турската икономика. Освен това на турските пазари няма проблеми с ликвидността и централната банка ще се справи решително със ситуацията, категорично обяви  Ердоган.
„Турция няма да изостави фискалната си дисциплина“, увери президентът, което във време на извънредно положение в държавата едва ли ще бъде първата грижа на управляващите.
Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *