Стандартите се редуват: време е за лютеницата

Това съобщи директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов. Той се срещна с представители на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. От съюза прогнозираха, че стандартът ще е готов до средата на септември. След въвеждането на станадарта не се очаква масово повишаване на цените, коментира председателят на УС на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци Константин Ламбрев.
Идеята за създаването на стандарт за лютеницата и кетчупа е да се определят минимални прагове за качество, които да гарантират, че в лютеницата ще се влагат само естествени съставки, обясни директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов. „Образно казано, тези, които са под тези минимални прагове, съответно ще са с консерванти, подобрители и оцветители, които абсолютно ще са безопасни за здравето на потребителя, но няма да са от естествени продукти. Тези, които са от прага за минимално качество нагоре, ще са от естествени продукти, без подобрители, оцветители и консерванти. В тази гама ще има и по-евтини и по-скъпи продукти в зависимост от суровината и рецептата“, обясни Войнов.
Категорично няма да се използват тиквено пюре и консерванти. В минималните стандарти ще се обърне внимание на всички съставки на продукта, коментира председателят на Управителния съвет на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци Константин Ламбрев. По думите му стандартът ще включва колко и какво доматено или пиперково пюре се влага, какво друго може или не може да има, какво да е максималното количество захар, сол, както киселинността.
От агенцията по безопасност на храните съобщиха, че ще защитят лютеницата в ЕК като традиционен български продукт.
Д-р Войнов съобщи, че от началото на април до 6 май от Българската агенция по безопасност на храните са направили над 10 000 проверки в търговската мрежа, предприятия и ресторанти.
Съставени са 200 акта, близо 41 тона е конфискуваната и унищожена храна, унищожени са 110 000 яйца. Обаждания, получени на горещия телефон на Българската агенция по безопасност на храните, досега са над 500.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *