„Стандарт“: 240 хил. софиянци не плащат парно

Около 240 хил. софиянци не си плащат сметките за парно и топла вода, съобщиха от „Топлофикация София“. Към днешна дата събираемостта сред абонатите е около 38%. Така излиза, че от 400 хил. абонати на парното в столицата борчлиите са над 60%. Всички те дължат около 190 млн. лева на дружеството.

От началото на годината дълговете към парното са се увеличили с 40-50 млн. лв., отчитат от „Топлофикация“. Причината за това са последните трусове и смени на ръководството след скандала с Вальо Топлото. Натрупаните дългове на парното за синьо гориво към държавния доставчик „Булгаргаз“ са 150 млн. лв. По-голямата част от тях са текущи задължения.

Излиза, че ако всички абонати си платят сметките, парното ще може да се издължи до нула към „Булгаргаз“.

Заради бума в сделките с имоти вече има инициатива за промени в закона. Идеята на „Топлофикация“ е продажбите на недвижимо имущество да става, след като старият собственик се издължи за парното. Сега често след сделката новодомците поемат натрупаните борчове.

От „Топлофикация“ очакват до средата на септември топлинните счетоводители да са приключили с изравнителните сметки и те вече да са в касите на парното. Срокът за подаване на заявления за плащане на равни вноски се удължава до 25 август.

Идеята е абонатите сами да определят колко да дават през 11 месеца, а на 12-ия сметките им ще бъдат изравнени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *