Станишев предлага 20% от данъка върху физическите лица да остава в общините

Проектозакон с предложението 20% от данъка върху физическите лица да остава в общините за местна дейност ще внесе в Народното събрание парламентарната група на Коалиция за България. Това заяви в Габрово председателят на БСП Сергей Станишев.

Той изтъкна, че с тези средства кметовете ще могат да оправят улиците, градините или парковете. „Това беше едно от обещанията на Бойко Борисов след спечелването на изборите“, каза Станишев. Според него единственият изход от тежкото положение в общините е много по-ускорена децентрализация. Сергей Станишев заяви, че няма нищо вярно в твърденията на министър Симеон Дянков, че България вече излиза от кризата.

„Нека министър Дянков даде обяснение за спада на приходите от ДДС и от акцизи с 2 млрд. лева, защото този спад е икономически необясним“, твърди Станишев. Според него очакването е, че и този актуализиран бюджет няма да покрие бюджетната дупка, която се очертава. Той попита още къде са обещаните 2 млрд. приходи от връзката между НАП и митници и прогнозира, че най-лошото ни очаква не тази година, а следващата.

„Фискалният резерв ще бъде изяден, а това е всичко, което беше натрупано за 4 години“, казва Сергей Станишев. Той заяви, че в парламента БСП ще се противопостави много рязко на тези промени в бюджета, особено по отношение на общините. Ако средствата на общините се намалят за второто полугодие с 20 или 30%, това означава да се закрият детски градини, допълни още той. Освен това общините няма да имат ресурс и за съфинансиране по европейски проекти.

tmp = Get_Cookie(„article_fontsize“);
if(tmp != null && tmp > 9) {
document.getElementById(„textsize“).style.fontSize = tmp + „px“;
}

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *