Станишев: Престъпление пред бъдещето ще е, ако подминем видяното на тези избори

Това каза кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин. Те има какво да наваксват. Досега за 22 години Плевнелиев е избран с най-ниския резултат като брой гласове. Оттук нататък аз съвсем искрено му стискам палци и се надявам с работата си да покажат, че могат да бъдат обединители на нацията, могат да бъдат лидери на нацията и знаят накъде върви България. В същото време, понеже имахме много срещи с представили на гражданското общество и с политическите партии, трябва да кажа, че гражданският контрол върху работата на президента и вицепрезидента ще бъде изключително силен и аз ще съдействам да бъде ефективен и прозрачен, допълни той.
Калфин обаче заяви, че не може поздрави управляващата партия за провеждането на изборите. Познавам как се правят избори в доста страни. Познавам демократичните правила, по които трябва да се провеждат изборите. Искам да ви кажа, че в очите на един външен наблюдател изборите в България по никакъв начин не могат да бъдат пример за демокрация. И тук оправдание, че са два избора в един не работят. Няма как тези неща да не се видят, каза той.
Ще покажем, че България може да бъде и по-добре. Може да бъде модерна, съвременна, чута в Европа държава- такава каквато тя не е в момента и в същото време да защитава социалните права на гражданите. Затова са необходими две неща. Първото нещо е консолидация на левицата. Тази битка е тежка. Тези избор го показа. Хората с леви убеждения в България трябва действително да бъдат обединени, така че да представим нашата алтернатива. На второ място ще работя затова тази алтернатива да е ясна, видима и напълно европейска, каза Калфин.
Нямам намерения отново да се кандидатирам за президент, беше категоричен Калфин. В тази кампания дадохме максималното. Но смятам да изпълня мандата, за които са ми гласували доверие българските граждани в ЕП. Още повече, че там чакат доста предизвикателства. Ще участвам в изключително важни процеси в ЕП, включително и за договарянето за средствата от 2020 година и мисля, че ще ме виждате по-често и в България, освен работата ми в ЕП, каза още той.
Стефан Данаилов каза от своя стана: Щастлив съм от това, че имах възможност да контактувам отблизо с Ивайло Калфин. Аз съм убеден, че рано или късно той ще бъде президент на България, защото той е с огромни качества и потенциал. Това е началото на неспоменаваната дума така често – справедливост. Българското общество има нужда от това. Прекалено сме мълчаливи, тихи и кротки на фона на това, което се случва с всички нас. Сигурен съм, че нов ден идва – ако не днес, той ще дойде утре.
Битката, която водихме в кампанията, не е приключила. Напротив – тя продължава с нова сила. Каузата на свободните български граждани оттук нататък става особено важна за българските социалисти, изтъкна лидерът на БСП Сергей Станишев.
Не мога да поздравя ГЕРБ от сърце с победата, защото не се подава спортсменски ръка, когато победата е нечестна. Станахме свидетели и през цялата кампания, и преди първия тур, и в деня на гласуването на първи и втори тур на безпрецедентна манипулация с общественото мнение, на безпрецедентен натиск върху свободната воля на българските граждани, върху тяхното право да гласуват съобразно своите вътрешни убеждения. ГЕРБ направиха тези избори с огромни пари, с полицейски натиск, със заплахи, в това число с бой и масирано купуване на гласове. Затова тези избори по никакъв начин не могат да бъдат оценени и квалифицирани като демократични, честни и свободни. Това, което се случи през кампанията, това, което се случи при провеждането на изборите по този скандален и безобразен начин, да не бъде забравено, да не бъде подминато и да не бъде оставено без последици. Ако днес мълчаливо подминем всичко, на което станахме свидетели, това ще бъде престъпление пред бъдещето и на българската демокрация, и пред правото на българските граждани на следващите парламентарни избори да избират свободно.
По думите на лидерът на БСП, в България се наблюдава уникално за европейските страни явление – мутризация на вота, на методите, използвани от управляващата партия за печелене на избори: Тази изборна технология на ГЕРБ няма как да я приемем и поздравим, защото тя е в основата на не малко от техните резултати.
Много добре знам защо толкова ги е страх от касиране на изборите и от нови избори – защото трудно ще съберат втори път този финансов ресурс от бизнеса, говоря за десетки милиони лева, които са по същество рекет и които бяха вкарани в тази кампания.
Тези избори промениха много рязко политическата карта в страната. Както казаха социолозите – на терена останаха 2 основни политически сили – ГЕРБ и БСП. В този смисъл БСП постигна една от целите, които си формулирахме през последните 2 години – да бъдем не само на думи, а и на практика припознати от голяма част от българите като алтернатива на управляващите, коментира още лидерът на БСП.
Станишев отчете, че на тези избори партията е надхвърлила своя традиционен твърд електорат. Той подчерта, че в 93 общини и 8 областни града БСП побеждава: В тези избори имахме амбицията и мотивацията за победа – и на президентския вот, и в огромен брой общини. На тези избори БСП не беше сама, защото ние за първи път през последните 20 години, освен за лявата и социалната кауза, се борихме за една още по-голяма кауза – защитавахме каузата на демокрацията, на свободните хора, на правото на всеки един от нас, независимо от своите политически убеждения, свободно без натиск, без купуване, без заплаха да избира тези кандидати, на които имат доверие, независимо от техния политически цвят.

По сметки на социолозите гласовете дадени от избиратели на ДПС за нашите кандидати са между 200 и 250 хиляди максимум, заяви Станишев. Трудно е за една партия да мобилизира 100% от своите гласове когато на някои места нямат кандидати за местни избори. Нашите отношения с ДПС винаги са били принципни и ясни. Когато сме били в коалиция, сме били в коалиция и сме били лоялни коалиционни партньори. Не веднъж на избори сме били и конкуренти и сме се борили едни срещу други. Тази принципност в отношенията ни ще продължи и оттук нататък. Никога не сме били в прегръдка с ДПС. Били сме коалиционни партньори. Били сме коректни към тях и към НДСВ, защото такава беше волята на българските граждани. В момента отношенията ни с ДПС са като отношения между две опозиционни политически сили. Аз споделям разбирането, че това правителство води България надолу, каза още той.
Резултатът за общински съветници на БСП е доста по-добър отколкото беше през 2007 години, с близо 100 хиляди гласа. Що се отнася до кметовете имаме около 93 общини с кметове издигнати от БСП. От ГЕРБ имат около 60 общини, където имат избрани кметове. Да, имат повече кметове в областни градове, но никой не може да отчете в момента каква част от тези гласове не са купени, не са под натиск, не са друг вид гласуване, в това число и фалшифицирани, каза Станишев.
Мисля, че е почти подвиг от нашите кандидат-кметове, екипи и избиратели в тези градове, въпреки тоталния натиск, осъществен от ГЕРБ, чрез заплахи, полиция, покровителстване и организиране на купуване на гласове, резултатът, който постигнахме. Въпреки страха, въпреки заплахите огромен брой хора излязоха и подкрепиха нашите кандидати, заяви лидерът на БСП.
Следващият вот на недоверие е гласуването по бюджета в НС, съобщи лидерът на БСП. Тези депутати, които гласуват за ГЕРБ и бюджетите им поемат личната отговорност за това, което се случва. Парите, които предвиждат за следващата година за научни изследвания са с близо 60 млн. лева по-малко от тази година. Хвалбите за това, че увеличават пенсиите, не означава никаква индексация. Трябва да сме наясно с това, каза той.
Оттук нататък за ГЕРБ започват все по-черни дни. Затова нямам никакво съмнение, закани се червеният лидер.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *