Станчев: Доверието в БНБ ще се завърне чрез новото ръководство

Новото ръководство на БНБ ще върне доверието в институцията. Това прогнозира икономистът Красен Станчев. Според него и тези, и други кандидати биха могли да направят това, защото наследството не е чак толкова лошо, колкото обществото мисли, предаде „Фокус“.

„Възстановяването на доверието и стабилизирането на банковата система, включително членството в Европейския банков съюз, така наречените стрес-тестове ще покажат, че банковата система не е нещо изолирано, не е остров в спокойно море. Банковата система много зависи от общата нагласа на политиците, които по някакъв начин създават условията, в които функционира икономиката“, заяви Станчев.

„Мога да кажа по-подробно за някои неща, които не са добри в законодателната програма на този парламент, които могат да дестабилизират банковата система. Най-общо казано това са законопроектите, които усилват правата на длъжниците, които променят Гражданския процесуален кодекс и които се опитват да въведат нова система на фалит на физически лица“, каза още експертът.

Станчев коментира още, че за покачването на доверието в банковия надзор, това, което може да се направи, е по-стриктно наблюдение на независимия подуправител по банковия надзор. „Радикални промени в структурата на банката не са необходими“, категоричен бе той.

Днес на извънредно заседание Народното събрание ще избере нов управител на БНБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *