Старите дизелови коли и битовото отопление – основни замърсители на въздуха ни

Старите дизелови автомобили, наред с битовото отопление, са причината за 90 % от замърсяването на въздуха в България. Колите са и една от основните причини за шумовото замърсяване на големите градове и най-вече на София.

Именно заради това според Българската асоциация „Електрически превозни средства“ дизеловият скандал с „Фолксваген“ трябва да подтикне институциите у нас да обърнат внимание и да потърсят дългосрочни решения за екологичен транспорт, какъвто е електротранспортът.

Близо 6000 са дизеловите автомобили в България, производство на „Фолксваген груп“, които може да са оборудвани със софтуера за манипулиране на тестовете за емисиите вредни газове. От асоциацията изтъкват, че собствениците им ще бъдат уведомени от компанията-вносител за възможно решение за подобряване на отделените газове. В същото време вносителите в редица страни като Швейцария, Холандия, Белгия и Италия спряха продажбите на засегнатите модели.

Дизеловият скандал е върхът на айсберга и повод в България да се обърне внимание големия брой замърсяващи коли, категорични са от асоциацията за електрически превозни средства. От там посочват, че поне един милион от общо трите милиона леки автомобили в България са дизел, огромен процент от всички коли са на възраст над 15 години.

Изпълнителният директор на асоциацията Ангел Николов изтъква, че София е европейската столица с най-мръсен въздух и най-високи нива на шумово замърсяване. Това особено силно засягало децата и подрастващите. По мнението на Николов трайното решение са конкретни действия за насърчаване на електромобилността и конкретен план за София. Според него политиките и механизмите са ясни, но трябва воля за промяна и реални стъпки от страна на институциите.

Инициативният комитет „София – европейска столица“ е предложил поетапно въвеждане на електротранспорт в държавните и общинските институции, схема за споделени електромобили от 100 електромобила, изграждане на зарядни станции за електромобили на обществени места (500 стоянки със зарядни колонки в кварталите с жилищни кооперации).

Други идеи на инициативния комитет са въвеждане на автобусни линии с електробуси. Според тях например автобусните линии, които отиват до Витоша, трябва да се обслужват изцяло от електрически автобуси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *