Стартира преброяването на населението в България

17-ото преброяване на населението в съвременната ни история започна в полунощ. За първи път то ще се извършва и през интернет.

По време на интернет преброяването анкетьорите няма да имат право да посещават домовете на хората, предупреждават от Националния статистически институт. Преброяването по електронен път ще продължи до 9 февруари.
След 10 февруари по домовете тръгват и преброителите. На тях трябва да дадете уникалния код от интернет сайта на статистиката, за да се отчете, че сте сепреброили. Ако не направите това и откажете да попълните анкетната карта на преброителя, ще има глоба. Глобата за отказ е 120 лв. Отговорите на всички въпроси са задължителни, с изключение на тези за вероизповедание, религиозност, етническа принадлежност и майчин език.
Над 10 хиляди българи са участвали в преброяването онлайн от полунощ до 10 ч. тази сутрин, съобщи за „Хоризонт“ Мариана Коцева, директор на Националния статистически институт.
„Проучванията ни от последните седмици показват, че 40% от хората изразяват желание да се преброят по интернет и това е наистина един много висок процент. Системата е не по-малко сигурна от други информационни системи, които боравят с лични данни. Искам да успокоя хората – ние не питаме за собственост и колко жилища имате, а по-скоро питаме за жилищните условия. Защото преброяването навсякъде по света има за цел да установи жилищните условия, а не собствеността. Втората част, където са въпросите за лицата – въпросите са задължителни, без няколко доброволни – за етническа група, вероизповедание, майчин език и наличие на увреждания. Призовавам всички граждани да попълнят тези въпроси, защото няма друг начин освен по време на преброяването – доброволно всеки български гражданин има възможност да се самоопредели“, уточни Коцева.
В света е възприета практиката да се извършва преброяване в годините, завършващи на 0 или едно,обясни Мариана Коцева.
Системата за електронно преброяване беше блокирала след полунощ. В първия половин час на сайта за преброяването стоеше надпис „Системата е спряна временно за поддръжка. Моля опитайте пак след 15 минути“. Проблемътбеше отстранен сутринта.
Първото преброяване в България е пред 1880 г., когато населението на България е било около 2 млн. души. Освен в България, кампания за преброяване има и във всички европейски държави.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *