Старт: Арестуваха депутат от ГЕРБ за търговия с влияние

 
Кожухарова каза пред агенция „Фокус“, че депутатът е задържан при специализирана операция на ГДБОП и ДАНС под ръководството на Софийска градска прокуратура.
По случая е образувано досъдебно производство – за поискан и получен дар от 50 000 лева, за да се упражни влияние върху длъжностно лице от Областна дирекция „Земеделие“ във връзка със земи, за които се отпускат субсидии.
Заради депутатския имунитет Аврамов е задържан за 24 часа с полицейска мярка.Главният прокурор Борис Велчев е уведомил за случая председателя на Народното събрание Цецка Цачева. В сряда сутрин ще бъде поискано сваляне на имунитетa на Аврамов. Разследването по случая продължава.
Роденият през 1977 г. в Монтана Димитър Аврамов е депутат от групата на ГЕРБ. В момента е член на Комисията по земеделието и горите в парламента, а в периода юли 2009-ноември 2011 г. е бил член и на комисията по външна политика и отбрана.
В началото на 2011 г. Върховният административен съд трябваше да решава дали монтанският депутат, който е един от вносителите на Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, е нарушил закона за конфликт на интереси.
Аврамов и колегата му от ГЕРБ Стоян Гюзелев бяха автори на скандална поправка именно в този закон, която задължаваше собствениците на земи да продават първо на арендаторите си терените си.
Тогава парламентарната комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси излезе със становище, че двамата са нарушили правилата, тъй като били собственици на фирми, които се занимават със земеделие и имат арендувани ниви. Двамата народни представители обаче не декларирали, че са били управители на фирми, които са обработвали земи и не са обявили свързани лица.
Преди десетина дни при нас дойде един  гражданин, който има бизнес, свързан със селското стопанство и ни разказа, че е изнудван от народния представител Димитър Аврамов  да прехвърли част от бизнеса си, да плати определена сума, за да му бъде разрешен т.нар. „бизнес проблем“ като народният представител се е ангажирал да упражни неправомерно своето влияние пред поредица от ръководители и в крайна сметка след игра на котка и мишка приключихме с реализация този случай. Това разказа в „Преди всички“ градският прокурор на София Николай Кокинов по случая с арестуването снощи с полицейска мярка за 24 часа по обвинение за търговия с влияние на депутата от ГЕРБ Димитър Аврамов.
Градският прокурор отклони въпроса има ли други замесени служители в корупционния скандал. Прокуратурата ще уточни данните, с които разполага, по-късно днес, когато поиска от парламента да свали депутатския имунитет на Аврамов.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *