Старт с 20 млн. лв. за иновации

Старт, и то наистина добър, за предприятия, които  ще получат финансиране от близо 20 млн. лева за разработване на иновации по програма „Иновации и конкурентоспособност“, съобщиха от Министерството на икономиката.Днес бяха  раздадени и  сключените договори по процедура „Подкрепа за разработване на иновации от стартиращи предприятия“ на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.
Одобрени за финансиране по процедурата са 52 проекта с размер на заявената безвъзмездна финансова помощ 19 446 155,33 лева.
Целта на процедурата е да бъдат подпомогнати стартиращи предприятия, които разработват иновационни продукти, процеси или услуги.

От икономическото министерство увериха, че екипът на ведомството ще продължава упорито да работи за осигуряване на допълнителни средства по тази програма, за да може да се изпълнят и други добри идеи на бизнеса. Една от основните цели на Министерството на икономиката, е да се създадат предпоставки за развитие на страната ни като център на високотехнологични производства и услуги.

Нека добавим и няколко и различните трактовки на явлението „Стартъп“. То се върти в общественото и медийното пространство все по-често през последните няколко години, за да опише агресивни млади предприятия, най-новите и модерни компютърни и мобилни приложения от Сан Франциско, както и големи технологични компании. Но какво е Стартъп наистина? Но и тук мненията не са единодушни. „Стартъп е компания, работеща, за да разреши даден проблем, при който решението не е очевидно и успехът не е гарантиран“, казва Нийл Blumenthal, съосновател и коизпълнителен директор на Уорби Паркър. Тези, които са отдадени на идеята за стартъп, го определят като култура и манталитет на иновации на съществуващи идеи за решаване на определени потребности.

„Стартъп е състояние на ума“, казва Адора Чанг, съосновател и главен изпълнителен директор на Хоумджой, една от най-проспериращите американски стартъп компании. „Това е, когато хората се присъединят към вашата фирма, все още правейки изричното решение да се откажат от стабилност в замяна на обещанието за огромен растеж, и вълнението от постигането на незабавни резултати и непосредствено въздействие.“ А според Мериъм-Уебстър, стартъп (start-up) означава „акт или пример на създаване на бизнес дейност “ или „новоизлюпено бизнес предприятие.“ Да бъдеш стартъп означава да претендираш за свежест, което предполага, че си поставил пръст върху пулса на бъдещето, е все пак една от обобщаващите оценки.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *