Статистиката: захарта е поскъпнала със 72 на сто, но при вафлите почти не се забелязва

Цената на брашното се стабилизира на нивото от предходния месец. Цената на олиото има незначително движение нагоре от 0.8%.
През месеца е регистриран ръст на цената на яйцата със 7% и слаба възходяща тенденция на цената на кренвиршите и трайния салам.
Спад на месечна база се наблюдава при каймата, а без промяна са цените на пилето и малотрайните колбаси. Цената на млечните произведения, варивата, ориза и захарните изделия през юли остават на нивото от м. юни.
През м. юли 2011 г. в сравнение със същия месец на миналата година е регистрирано покачване на цената на олиото с 36%, на брашното с 51% и на захарта със 72%. Поскъпването на млечните произведения на годишна база е около 25-30%, а покачването на цените на месните произведения е в диапазона 3-9%.
Около 15% е поскъпването на годишна база на ориза, лещата, яйцата и пилешкото месо. Леко поскъпване на годишна база е отчетено при вафлите, а цените на фасула и каймата се доближават до нивото от миналата година.
През месец юли спрямо месец юни се наблюдава спад на цените на повечето плодове и зеленчуци. Около 40% е намалението на цените на месечна база на дините и пъпешите. В интервала 20-30% е отчетеният спад на цените на прасковите, картофите, оранжерийните домати, зеления пипер и зрелия чесън.
С около 10% по-ниски цени са регистрирани през тази година на кайсиите, бананите и зелето. Поскъпване на месечна база се наблюдава при лимоните – 10%, оранжерийните краставици – 7% и ябълките – 1.2%.
Спрямо същия месец на миналата година е отчетен ръст от около 45% на цената на чесъна. С около 10% е поскъпването на годишна база на кайсиите и зеления пипер и с около 2-3% е покачването на цената на прасковите и пъпешите.
През юли тази година спрямо същия месец на миналата година се наблюдава спад на цената на едро на оранжерийните домати и краставици, съответно с 24% и 15%. Около 20-30% е поевтиняването на дините, лимоните и зелето и с 10% е спадът на годишна база на цената на бананите и картофите.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *